kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Friday, January 30, 2009

amacam..?

|
skrg tgh trend tudung ekin kan..
mana2 pegi, ramai yg pakai tudung ni..

aku pun nk cuba lah..

ohhhh tidak...bile pakai tudung ni nmpk sgt ke 'BOLAT' an muka aku yg dah sedia bolat nih..

aku pakai pun bile nk kuar g beli barang ke pekan @ ke bukit gambir jek..senang nk sarung gitu jek kan..

hrmmm....aku rasa aku mmg x bape sesuai le tudung ni ngan muka aku..



mrs e

sapu sampah..

|
nana tgh menyiram pokok bunga

aku yg tgh sapu daun kering

aid dengan 'penggaruk' nyer..ko igt itu gitar ke idddd...?

fomfuan2 yg memanjat2 pokok..

membakar...

aku mmg suke asap2 camni..kalo dulu2 siap berangan jd penyanyi yg
menyanyi kat tgh2 asap gitu..hehe


aku adelah rajin ari selasa ari tuh..

ari selasa tu aku sapu sampah, daun2 kering kat laman umah..
aku mmg suke sebenarnye sapu sampah kat laman ni..rasa bersih jek kalo dah sapu tuh..
nyamannnnnnnnnnn jek rasanye..

n lg satu sebab, aku mmg suke kalo angin2 pagi tu ade suasana org tgh bakar2 sampah..
mcm besttttt ajer...

selain tu, kan boleh keluarkan peluh aku yg mmg dah lama x keluar nih
;)

byk gak daun2 kering yg bersepah kat laman ari tu..
sib baik ramai askar2 yg nk menolong...

bagus gak ade anak sedara ramai2 yg dah besar nih..dah boleh nk diharap..
boleh menolong ape yg patut..tp bukan aku paksa diorg tau, diorg yg sukarela nk nolong aku.. hihi

bagussss...tolong menolong membawa bahagia..

ape yg penting...KERJASAMA...!!!


mrs e

:-(

|
hrmmmm....bosannn nyeerrrr keje pas naik cuti CNY nih..
boringggg betol lah...
xtau nk watpe...
da 2-3 ari dah mcm ni

customer2 sume cuti lg..tu yg xde barang masuk..aku pun xde keje lah..
goyang2 kaki sajork.. ;P

bukan ke itu yg aku idam2 kan?
dtg keje, tp xyah wat keje..
huhu~

mmg pun best kalo keje cenggitu jekk..
tp kalo dah hari2..duduk depan pc tp xwat keje..
beh baik xyah dtg keje jek kan?

terfikir2 lak aku nk cuti esok...
hrmmmmm....


mrs e
Wednesday, January 28, 2009

makan time..

|
 

pas penat 'beraya'... it's makan time..!!!!
abg zaki ajak g makan kat pizza.. kat jusco tuh ade shakey's jek, dia x nk..nk cari pizza hut..

setau aku yg x berapa pandai tempat2 kat melaka, pizza ade kat beberapa lg tempat selain kat Mahkota Parade..tp aku x bape sure lah..kalo mr e mmg dia tau jek jalan2 nk ke situ..

aku bg guide kat fifi, suh g pizza hut yg kat area2 jalan hang tuah..wpun aku x bape pasti jalan nk ke sana..dah tu pulak, abg zaki follow keta fifi dr belakang..harussss xboleh lah kalo tersesat barat ke kan, ade lak abg zaki dr mood yg baik, berubah jd bad mood lak..huhu~

so, dgn igt2 lupe tulah aku tunjuk jalan kat fifi..kalo salah, mmg habessss lah aku...wuwuwuwu~
sbb fifi ngan wawa mmg xtau kat mane lg ade pizza hut tuh..

cilok kanan, cilok kiri, akhirnye sampai gak tempat yg aku maksudkan..
tapi kan...PIZZA TU DAH TUTUP!!!! (da x beroperasi kat situ, pindah tempat kut)

aduhhh..cmne nih, xkan nk berpusing2 lak kan cr mana ceruk ade pizza hut..da le abg zaki follow jek kat belakang..
last2 fifi nekad, jalan jek terusss....

seb baik lah, bile jek jalan terusss tu, tup2 terpandang lak ade pizza sebelah kiri..
terusss bagi signal n masuk parking...
fuhhhh...selamatttt...

makan, makan, makannn, makannnnn x hengat punye gile lah aku kekenyangan..
erkkk..alhamdulillah..

balik tu x lupe abg zaki tapau kan gak pizza tu mr e yg kena keje tu..

alololololo...cian dia mucuk2 aku tu..
hehehe


mrs e

dalam fitting room..

|


idea gile2...fifi nk g try baju kat fitting room..aku gedik2 nk ikut..ehhh...tp aku tutup mata tau masa dia nk try baju.. :)

da masuk sama2 apelg, timbul le idea nk snap sana, snap sini..
korang layan jelah gambar2 ngokngek nih...kekekeke

cam 'kembang' lak fifi ni kat gambar nih kan?



mrs e

g 'beraya'...

|
:: muke toya ::

ari isnin, pas bfast same2..kitorg sefamili duk borak2..yelah sesekali kumpul2 mcm ni kan..mcm2 topik yg dibincangkan..
pastu adik aku aka fifi nih, mmg x reti duk umah..asik lah merengek2 ajak kuar...sabo jela..

mule2 tu saje jek melayankan dia mengomel, tup2 abg zaki dgr pun terus on jek..ajak kuar..
aku lak mcm malas sebenarnye nk ikut, sbb mr e x dpt join sbb dia kena masuk keje..aku kan ala2 mithali gitu kan...so suami x g, mcm x best lak aku nk g..

aku ckp la ngan wawa n fifi aku maleh nk g, boleh lak diorang fireeee2 BZZzzzzttt aku kalo aku x mo p..
pastu tanye kat mr e, mr e okeh jek kalo aku g..aku pun oke la wpun ati mcm x sonok gak nk g sbb mr e x g..

mr e suh aku g sbb dia tak nak aku tggal kat umah sorg2...yg lain sume g kannn..dia x mo la wife dia ni duk kat umah sorg2..

jalan yang jam..huhu..3 km tuhhh..

si fifi tergedik2 nk 'beraya' ke melaka..g ikut highway..kuar tol ayer keroh jek jalan jammed giler..hadoiiii...
punyelah ramai umat yg nk ke melaka nih..bersesak2 tol..rupe2nye yg diorg bersesak2 tu bukan nk ke mana, g Zoo jek...ahahahaha.. ;P

lepas mengharung jem bih kurang 30++ minit, kitorang pun sampai tempat yg kitorang nk g beraya tu...seb baik 30++ minit jek..kalo 30 jam? (lgpun sbb zoo tu mmg dekat jek ngan exit tol ayer keroh..tu yg x lama sgt kat jam..tp tu pun rasa dah kebas2 punggung dah haa...)

haa...nmpk tak bumbung kaler pink tu? tu ar tempat kitorg 'beraya'

kalo org len g beraya dpt angpow, ni kitorg beraya bg angpow lak...huhu~
abessss...dah kalo g ke jusco, x ke kita yg kuar duit tuh..hahahaha..

B-)


mrs e

ehhh...dpt jugak..?

|
 
  
2 kotak limau ( 1 tuk aku n 1 ag tuk mr e ) + buah limau seplastik yg diberi tuk makan kt tempat keje

kan ari tu aku ckp tahun ni x dapat limau sorg sekotak dalam dept aku kan..tp ari khamis tuh HOD aku mention suh bawak balik sorg sekotak limau masa ari jumaat tuh..

e ehhhh...dapat gak rupenyerr...igt kan x dapat dah sbb ekonomi gawat nih..alhamdulillahhhh..
mule2 tu mmg aku x perasan pun HOD aku dah asingkan kotak2 limau nih tuk kitorg..ari khamis baru aku perasan..!!

sbb aku n mr e keje 1 dept, makanye dapatlah kami 2 kotak...
;P


mrs e
Saturday, January 24, 2009

Happy CNY..

|
ateee...dah banyak nau orang wish selamat tahun baru @ Gong Xi Fa Chai dlm blog memasing..
iskk...aku pun nak le jugak kan...

so kat sini aku nak ucapakan SELAMAT TAHUN BARU CINA / GONG XI FA CHAI kepada sume2 yg menyambut nyerr..
boss aku tentu tgh hepi2 nk raya nih kan..dah tentu2 ptg ni diorg dah start Makan Besar..

so kat sini, aku nk le nyanyi lagu CNY ni tuk sesape yg menyambutnye..
tp aku nyanyi kat umah aku ni le..x kose aku nk upload2 bagai sore aku yg lemak merdu tu dlm blog ni..

kalo korang2 nk nyanyi pun boleh..meh2, ni aku tuliskan lirik nye okeh..

MEI TIAO DA JIE XIAO XIANG
MEE GE REN DE ZUI LI
JIAN MIAN DI YI JIU HUA
JIU SHI GONG XI GONG XI


GONG XI GONG XI GONG XI NI (3x)

ha...moh pakat nyanyi ramai2..hehhe
lirik ni aku dapat masa aku ajar modul kebudayaan masa kat PLKN tahun 2008 nun..ajar ttg budaya hidup, perayaan dan adat resam berbilang kaum kat M'sia nih..
student aku le yg tuliskan lirik nye nih..

bagus gak kan, dpt gak kite belajar nyanyi lagu raya tahun baru cine
;P


mrs e
Thursday, January 22, 2009

cube tekaa...kat mana...

|
wahhhh...siap nk berteka teki tekuk gitu...
terlebih sudahhhh...hehe
(adoiiii...bape la kena bayar ni asik pinjam tagline stacy jek..hihihi)

ni cite ari selasa sebenarnye..
tekak aku tetiba ngidam nk makan tomyam kat *ehem-ehem*
so apelagi, mintak le perkenan cop mohor raja2 dr mr e dolu..
mr e kata setttt jek, yahoooooo...n petang pas balik keje tu g makan..


mr e x ode ape, dia cuma makan kek n minum cappucino jek
aku dah semestinye lah makan tomyam yg diidam2 kan tu dengan iced blended choc nyer..
waduhhh...super duper sedappppppp sangatttttttt...
kalo boleh, hari2 nk makan situ..

tp kalo hari2 makan situ, kang cepat plak botak kepala mr e tuh..
nk melayankan karenah isteri dia ni..hahahahaha

so, sape2 yg dpat teka aku makan katne tu...
tahniah la ye...


p/s : saje jek aku jaja makanan tu bile dah abis, sbb xnk korg terliur lak tetengahari camnih.. =P



mrs e

buah limau dan CNY

|
kalo nk CNY jek, mesti banyak buah limau kan...
ape kaitan nye ek, aku pun malas nk korek lelebih..
yang aku tau, kalo nk CNY jek, mesti kampeni aku akan bg semua pekerja buah limau dlm 5-6 biji seorang..

 
  
  
  
kalo tahun2 sebelum ni, kat dept aku kitorang akan dpt seorang sekotak limau, tp tidak untuk tahun ini... :(
maklumlah... dengan kegawatan ekonomi yg melanda, semua nye kena 'cut-cost'...
even limau2 yg di sponsor untuk diberi kepada customer2 kampeni aku pun dah dikurangkan..
mana customer yg ade n 'agak penting' jek yg diberi sekotak buah limau..
ape2 pun, aku x kisah..sbb aku pun bukannye penggemar limau yg tegar...wahhh ayat x bleh blah..
TEGAR KATANYE..hehehehe..
dapat bape2 biji pun aku oke ajerrr...
lg pun kalo makan byk2 leh sakit tekak.. :]
yg penting, yg aku tau, masa CNY ni cotiiiiiiiiii...
yess yesss yesssss
x sabau nye nak tunggu ari jumaat..huhu~
p/s : korang sume cuti bape ari?
mrs e
Wednesday, January 21, 2009

crocs...

|

ini le ghuper kasut idaman mr e tuh..
aku pun xtau le mcmana dia leh suke n betul2 kenan nau nk pakai kasut kayak gini..

ape2 pun, asal kan dia suka....aku ok jek..
sentiasa menyokong... go go goo..

gitu...

heheh


mrs e
Monday, January 19, 2009

Kisah Tiga Budak Hitam

|
Tiga orang budak hitam berjalan-jalan di atas pasir di persisiran sebuah pantai. Tiba-tiba seorang dari mereka tertendang sebiji botol.

Beliaupun mengambil botol tersebut. Botol tersebut tertutup rapat dengan penutup gabus. Kesemua mereka keheranan dan tertanya-tanya apa yang ada di dalam botol tersebut. Lalu salah seorang dari mereka pun membukanya. Terbuka sahaja botol tersebut, keluarlah jin yang amat besar.


Jin tersebut ketawa-terbahak-bahak lalu berkata " Siapakah engkau hai manusia yang telah membebaskan aku? Aku telah terkurung dalam botol ini selama 100 tahun. Dalam masa terkurung aku telah bersumpah akan memberikan 3 permintaan siapa yang membebaskan aku dari botol ini.. Nah! Sekarang kamu semua pintalah apa-apa, akan aku tunaikan permintaanmu"

Ketiga-tiga budak hitam itu mulanya terkejut tetapi bergembira apabila jin tersebut menawarkan untuk menunaikan permintaan mereka. Jin pun berkata kepada budak yang pertama, " Pintalah!" Budak hitam pertama pun berkata . "Tukarkanlah aku menjadi putih supaya aku kelihatan lebih gagah" Jin pun menunaikan permintaannya. Lalu budak itu pun menjadi putih. Jin pun berkata kepada budak hitam kedua,"Pintalah!".

Budak hitam kedua pun berkata ." Tukarkanlah aku menjadi putih dan kelihatan gagah, lebih putih dan gagah daripada budak yang pertama". Jin pun menunaikan permintaannya. Lalu budak itu pun menjadi putih dan gagah lebih dari pada budak yang pertama. Jin pun berkata
kepada budak hitam ketiga, "Pintalah!". Budak hitam ketiga pun berkata ."Tukarkanlah aku menjadi putih dan kelihatan gagah, lebih putih dan gagah daripada budak yang pertama dan kedua".

Jin pun berkata. " Tidak, permintaan itu tidak dapat aku perkenankan. Pintalah yang lain..." Budak hitam ketiga keheranan dan terfikir-fikir apa yang mahu dipintanya.

Setelah lama berfikir, budak hitam ketiga pun berkata " Kalau begitu, aku pinta kau hitamkan kembali rakan aku yang dua orang itu" Lalu jin pun tunaikan permintaannya. Kembalilah asal hitam kedua-duanya. Jin pun berlalu dari situ dan ketiga-tiga mereka tercengang-cengang dan tidak memperolehi sesuatu apa pun.



Moral:
Sikap dengki, cemburu dan irihati seringkali bersarang di hati manusia. Manusia tidak suka melihat orang lain lebih dari mereka dan mengharapkan mereka lebih dari orang lain. Mereka juga suka melihat nikmat orang lain hilang. Sikap ini sebenarnya pada akhirnya merugikan manusia sendiri...



mrs e
Saturday, January 17, 2009

live from my bed...hikhikhik

|
ari ni aku x keje lg...semalam aku g keje pun ramai yg tanye apesal aku keje sedangkan pp aku dah bengkak2 gitu..tp aku gagah2 kan jugak diri g keje semalam sbb aku malas nnt HOD aku tuh bising2 sebab xde org nk cover keje aku..

pg ni aku bgn pagi nk siap2 g keje..tp badan rasa x larat, nk demam plak..
bengkak kat pp pun x surut2 lg wpun pil2 yg dentist bg aku dah telan..n mlm td pun aku dah sapu ngan asam jawa pp aku ni, tp x nmpk pun surutnye..

huhuhu..takut lak aku nih..nape bengkak ni lama sgt n x surut2 pun walaupun da mkn antibiotik..
ade penyakit lain ke...?

ohhh tidakkkkkkkkk...
mintak2 aku dijauhkan le dr sume2 tu..
aminnnnnnn....


mrs e
Friday, January 16, 2009

menjahitt...

|
 

semalam...wpun aku x keje sbb sakit gigi tu, tp xdelah aku terbaring jek sepanjang masa melayankan gg aku tuh..ade gak keje2 umah yg aku wat okeyyyy...masak2 tu mmg ler....

n lg satu benda aku settlekan adelah menjahit seluar2 aku n mr e yg koyak..adoihhh...dah lama koyak sebenarnye..tp kesempatan nk menjahit tu sgt la terbatas..nk jahit pas balik keje dah malam2 tu bukannye aku nmpk sgt punnn...

lgpun, aku ni kan mmg 'terlebih' rajin...hikkksssss..



mrs e

bubur...makanan tuk org sakit..

|
 

oleh kerana aku sakit gg n gusi+pp yg bengkak semalam, mmg aku xleh nk mkan secara normal..sbb tu aku amik keputusan masak bubur jek..

makan bubur kan senang, xyah kunyah2 sgt..terus telan jek.. ;P

hari ni aku keje kan, so sgt la terseksa nye aku nk makan...
x leh bukak mulut luas2, xleh nk kunyah laju2..kena perlahan2 gitu..

even nk ckp pun xleh kuat2!..ketawa pun senyum2 jek..
huhuhu..

tp td mak aku da tipon, n ari ni dia masakkan bubur tuk aku..
alhamdulillahhhh...


p/s : gambar bubur kat atas tu bukan aku punye, tu masa mr e makan baru aku ingat nk amik..tp mr e ni stail dia makan bubur lain...ade ke makan bubur nasi, tp nk gak makan ngan sambal belacan...? felik sungguh...!!!



mrs e

sakit gigi..

|
pp aku yg bengkak..

semalam aku x keje..sbb pp aku bengkak...gg n gusi aku sakit...arggghhhhh...sakitnyeeeerrr...tekanan btol wat aku..
mula2 masa ptg rabu tu kat tempat keje mmg dah rasa sengal2 nyer dah..tp aku tahankan ajelah..nk wat camne, xkan tbe2 jek terus nk balik kan..
tp bile pg semalam aku bangun tdo, haiiiihhhhhhhhh..pp aku dah bengkakkkk!!!..nk bukak mulut nk bercakap pun payah..huhuhu~ pg semalam sampai ke tengahari aku mmg x jamah makanan ape pun, minum air jek..
tp dah tengahari tu dah lapo sgt, aku bantai makan jelah..

muke sedih org sakit gg..wuwuwuwu~

yg jd susah nye ni kat aku sbb ape tau, dah sah2 gg belah kiri aku tu berlubang, pastu ni gg belah kanan lak sakit ngan bengkak..so how come aku nk makan...??? u tell me...uwaaaaaa...
dah le aku ni penakut nau nk jumpe dentist...bukan takut ape, aku ngeri dgr bunyi alat yg dia nk tampal gg tu..seriauuuuuu jek bunyinyeee...

sian kat aku kan?

mrs e

aku di tag lagi...

|
macam2 jenis tag dah sekarang yerkkk..tag terbaru yg aku dapat ni dari dyla lg..so, kat sini aku laksanakan tugasan yg diberi..


Peraturan untuk menerima award ini ialah:

Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.

~cute's blogger award ni sebenarnye nk cakap blog nye yg cute ke tuan punye blog nye tu yg kiut miut..ekekekeke ;P

Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda
~mcm yg aku mention kat ats td, aku kena tag oleh dyla..

knowing dyla...aku kenal dia melalui dunia blog nih..dia dah kahwen, n ada baby inas yg comeiiii..aku suke sgt2 kawan dgn dyla ni sbb dia frenly sgt2..n aku boleh ckp ape jek dgn dia...wpun x pernah bersua muka n x pernah lg dgr suara masing2, tp kitorg ade gak ber 'sms'..kalo ber 'YM' ngan dyla ni x payah ceritalah..mmg selalu jek..ade2 jek topik yg aku nk tanye @ bincangkan ngan dia..n kalo setiap kali aku YM dia, dia x penah pun x layan aku...tu yg aku suke tu...besttttttt betol la dpt kawan mcm dyla nih.. =D


Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

1. aku suke sgt baca komik bile waktu lapang..

2. suke sgt tgk katun sin chan...aku mmg rasa terhibur tengok lawak selamba nye yg bodo2 gitu..n kat umah aku dah banyak dah buku2 sinchan yg aku beli..

3. kalo dulu belum kawin, berat badan aku boleh jek kontrol..paling berat pun 48kg..biasanye 45-46kg jek..tp sekarang, dah naik 50++kg..dulu aku x banyak makan, sbb aku x suke makan..tp sekarang....asik2 lapo jek...guano tuh? huhu~

4. aku suka tgk drama2 kat tv yang berlatar kan kekampungan...bile aku tgk kampung dlm cerita tu, aku rasa permaiiiiiiiii jekkkk...

5. aku pernah menjadi penceramah undangan bagi program integrasi/silang budaya tuk budak2 PLKN..yg mule2 tu tahun 2005 kat kem PLKN pagoh, n yg 2nd tu tahun 2008 kat kem PLKN sri ledang..

6. aku memang seorang yg 'penyayu'....mr e selalu ckp aku mcm tu, tp mmg betol pun..

7. aku suka tdo...hahaha..kalo nk bangun pg tu, kalo aku dah set nk bangun 6.15 ke, n time masa tu baru kul 6.14, jangan le berani2 nk kaco aku suh bangun ke ape..mmg nk kena ngamuk ngan aku le jawabnye...seminit pun berharge tauuuu...

8. aku lebih suke pakai baju kurung g keje...

9. aku x berapa suke minum air masak...lagi2 kalo x sejuk...mau loyaaaa dibuatnye..

10. dulu aku adelah peminat fanatik KRU..siap masuk fan club nyer sume..ape2 aje sume KRU..g konsert dia sume..mmg masa tu dlam fikiran aku sume KRU jela..pantang ade muke KRU kat paper, aku terus potong n simpan masuk dlm 1 fail..fail tu pun aku wat khusus tuk simpan semua2 ttg KRU..sekarang dah xtau g mana tah fail tu..

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

1. siti eizadhaty
2. maswani
3. sz syimirmikailsuhaimi
4. amy sweetdarling
5. areleez
6. bb aka tulip
7. ija amir
8. arween
9. nekmatuzzura
10. beby gurl



ermmm...habissss gakkk...


-the end-




mrs e
Thursday, January 15, 2009

kacang rebus

|
sampai je umah pas balik keje, mak aku tgh makan kacang rebus..


sedapppp nye...cukup masin manis nyerrr...pandai tul mak aku rebusss..ishh da lama tau aku x mkan kacang rebus ni..tu yg bile sekali jumpe mmg mkan x igt punye...

ade sape2 nak?


mrs e

ranggi sgt ke..?

|
semalam aku just sarung t-shirt n jeans jek g keje..
aku rasa biasa jek..tp ade org yg kata aku ranggi sgt..ade lak kata, aku x sesuai pakai gitu..dlm banyak2 org kata itu ini, ade gak yg kata aku lawa jek pakai cenggitu..

ranggi ke korang tgk?

pada aku, maybe diorg ni sebenarnye x biasa tgk aku pakai baju ngan jeans mcm ni g keje..padahal kalo aku kuar g mana2 tuh, mmg camni jela dressing aku..xdenye aku nk pakai baju kurung ke g jln2, kecuali g kenduri jek..

mmg, selalu nye aku g keje asik makai baju kurung je pun..tu yg diorg nmpk pelik kut bile aku pakai mcm ni..boleh dibilang ngan jari le dlm sebulan bape kali aku x pakai baju kurung g keje..aku kan pompuan baik lg anggun dan muslimah dan bersopan santun dan berbudi bahasa gituuuu...
wahhhhhh..dan2 tu mcm2 ayat pujian kluar tuk diri sendiri..kih kih kih
terlebih sudahhhh...

apepun, aku rasa asalkan aku selesa ngan ape yg aku pakai, aku pakai..ape org2 nk ckp pasal aku, belakang kira..yg penting diri sendiri le diutamakan..sendiri mau ingat lahhh...

;)


mrs e

aksi sengal..hehehehe

|
jom layan aksi2 weng2 aku..tgk boleh, mengata jangan aaaaa...
sape nk kata aku, jangan tgk..terus tekan pangkah jek kat belah kanan atas sekali yerr..
sila jangan mual..kikikiki






aku adelah bosan tahap terlampau nk wat keje...huhu~


mrs e