kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Tuesday, June 9, 2009

sesi meng'KOPAK'kan duit..huahuahua..

|
ari ahad ari tu aku balik umah MIL. dah terlanjur ade kat kg tu dia ajak aku n mr e g umah adiknya dekat felda palong. bertolak kul 11++ pagi, sampai kul 12++.. lepas makan tengahari, duk lepak² n baring² sambil borak²..

dalam pukul 5 camtu, kitorang pun beransur nk balik. dah packing barang n masuk dalam keta sume, kitorang pun gerak. tup² dah gerak sket camtu, makcik aku kata tayar depan pancit..hooolaaaa.. terus mr e reverse balik n masuk laman makcik aku tu tuk tukar tayar spare.

dah bukak tayar yang pancit tu, nk ganti lah ngan tayar spare. pastu boleh lak sepupu mr e tu kata yang skru tayar sedia ada tu x match dgn tayar spare. dah jenuh pulak nk tunggu sepupu mr e tu g bengkel mekanik kawan dia nk cari skru yg sesuai. tapi agak kepelikkan sedikit di situ bagi aku, takkan lah skru tu x boleh guna? biar betul? sebab b4 ni boleh aje kalo tayar kitorang pancit n kitorang ganti tayar spare guna skru tu? tapi aku diam ajelah, diorang kan lelaki, diorang lebih arif..

dekat sejam jugak terkandas. sepupu aku cari skru pun x dapat. last² aku penat menunggu, aku pun mencangkung kat tepi tayar tu n cuba² putarkan skru tu ke dalam.. e' eh..boleh lah..sape yang tadi kata tak boleh? ni yang nk marah ni.. tak pasal² dah melambatkan perjalanan kitorang.. mesti diorang confused neh masa nk skru kan tayar sebelum tu..mungkin tayar tu senget ke apa lah kan. lepas dah tukar tayar, terus jek balik. alhamdulillah...sampai rumah dengan selamat :)

so ari semalam, waktu lunch kitorang pun nk g tampal lah tayar yg pancit tu. besar lak tu bocor nye, terpaksa tampal dari belah dalam. da siap sume, cina tu pam lah tayar tu kan. sekali tayar tu bonjollllll daaaa... mmg dah rosak lah tayar tu.. nak² lagi tayar untuk wira SE kan mmg nipis..mmg takde harapan..

tayar aku adalah buruk nau rupenye
sila jangan gelakkan aku okeh..gigih aku lukis ni tau


pas bincang² punya bincang punya bincang dengan mr e, decide nk tukar terus 4-4 tayar. padahal sayang gilerr tayar yang depan tuh..baru jek pakai setahun.. dah le mmg xde jalan jauh mana pun.. tapi sebab dah benjol² dan bimbangkan keselamatan, pejam mata tukar jelah.. huhuhuhuuuuuuuuu

cino tengah bukak tayar


siap balancing, alignment n check chamber sume kena gak dekat rm 900.. fengsannnn.. dah alang² tukar tayar tu, terus mr e servis keta sekali kat proton. kat proton lak kena rm 150++.. sehari dekat keta jek aku dah spent 1000++.. rabak terus..

help..help..helppp..

p/s : ade keta, mmg gini la gayanye kan. maintenance punyalah tinggi. kalah i punye maintenance youuu..



mrs e

6 comments:

E said...

huhuhuhu...memang kopak

DYLA said...

ayoooo itu la kalau ada kete ni..

mrs e said...

mr hubby;
wit abang yang kopak..HEHE

dyla;
tulah kannnn..

noorulaz said...

kuar duit 4 maintenance kete dengan maintenance kat wife, agak2 yg mana mr e lg bising..

Al-Kaput said...

aiyak!!
tayar depan tu tak payah tukar..
lebih2 lg klu xjln jauh..
2 tahun boleh pakai lgi..

tayar blakang pun blom tentu rosak..
ble tampal memang akan bonjol..
sementara sj..
nti bonjolan akan kurang..

skru tu xseswai!
xfhm ar..
bese xkan jd mcm tu..

kemungkinan awak kene kencing..
ada x pekerja tayar tu goncang tayar akan bagai nak rak??
pastu kate ini kene tukar itu kene tukar??
kalau mcm tu kemungkinan betol r kene tipu..
tp tipu di sebalik bisnes..
tipu halus..
tipu pujuk..
benda kecil diperbesarkan..
supaya awak percaya..
papehal pun pasni..
bwk kete hati2 ok..
salam..

mrs e said...

al-kaput;

sebenarnya tayar yg pancit & ditampal tu tayar belah kiri depan..
betul ke kalau lepas tampal tu tayar benjol tak ade ape²? tak pernah tahu pulak lah kan..

lepas tu tayar sebelah kanan depan pulak tayar dah 'makan' dalam. dah haus sebelah dalam sebab jalan sini banyak selekoh². sebab fikir nk amik tayar belah kiri yg baru, tu yang tukar sekali baru tayar belah kanan.

dua² tayar belakang pulak, mmg kitorang beli 2nd jek masa tukar tayar yang depan dulu. mmg pun cina kedai tu cakap boleh guna dalam 6-8 bulan, tapi kitorang dah guna lebih setahun!
mmg kira bernasib baik takde ape² yang berlaku sepanjang tempoh ni sebab; bile tgk rupa² nye tayar belakang belah kanan tu dah keluar benang & belah kiri tayarnye dah nk pecah terhiris². mmg betul² scary!!

huhuhu.. ape² pun thanks sebab bagi komen.

:)