kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Friday, July 17, 2009

Terkenang Semasa Dulu I

|
Tibe² pepagi jumaat neh teringat lak kenangan aku masa zaman sekolah dulu². Memang baaaaaaaaaanyaaakkk kenangan aku zaman sekolah weyh; tapi aku cerita satu persatu lah ye.. Ade gak yang nak kena tapis² supaya cerita itu tidak disensasikan..wahhhh SENSASI katanya kah kah kah

Dulu, masa aku form 4, adik aku masuk form 1. kiranya berjarak 3 tahun lah usia kitorang. so pepagi nk g sekolah ni mesti aku dengan dia naik moto sama² ke pekan kat luar kampung aku tuh. kat situ nanti baru kitorang naik bas sekolah ke sekolah. tapi ade gak kadang² kitorang naik bas awam kalo dah tertinggal bas hua hua hua

Ate, kalo dah bangun lambat semedang, mana tak tertinggal bas sekolah aje. aku mmg payah bangun pagi DULU². ditekankan sekali lagi, DULU² ye..[tapi sekarang; kadang² pun liat gak nk bangun pagi..hiks ;p]. Aku tak macam fifi, dia mmg orang yang 'on time' bangun pagi. Mengantuk lah mcamane pun, sejuk ke, hujan ke, dia tetap akan bangun pada waktu yang dia dah tetapkan. Yang aku ni pulak, walau dah terjaga waktu yang sepatutnya, asyik jelah "ahh.. 5 minit lagilah" dah lima minit pun "ahh.. 5 minit lagilah".. bape banyak punye 5 minit pun aku tak tau dah.. last² bila dah bangun, masa dah suntuk, apelagi, terkocoh-kacah lah baru nk bersiap pegi sekolah wakakakaka

sarapan pun gitu² aje. dah tak sempatttt!! pastu nk dijadikan cerita, moto yang kitorang naik tu moto dah agak 'sizen'. so, takdelah boleh nk speed melampau kan. dah le dah lambat, aku try jugak speed tahap paling maksima. fifi kat belakang dah terenyuk² tudungnya. aku yg kat depan apatah lagi..huhu

sampai² jek kat pekan, sekali bas sekolah tu dah sampai lah. sume orang dah naik, bas pun dah nak jalan. aku yang baru sampai kat simpang jalan kg aku tu, terus cepat² pulas minyak nk terus ke tempat parking moto [kat depan umah cino je]. pakcik bas yang baik hati tu pun sebab dah nampak aku ngan fifi kan, dia pun tunggulah kejap aku nk parking moto tu nak naik bas

sekali masa aku nk belok tu, brek moto tu tersangkut pulak dekat penutup tali air. apelagi..

"...GEDEBAKKKK..."


habis ko, ngan aku ngan fifi sekali jatuh cam nangka busuk betul² menghala bas pakcik tuh. perghhhhhh.. punyalah BERA giler muka masa tu. satu bas tu tengok dan pakat² senyum kat kitorang dari dalam bas. ciss cisss cissss.. hadoiii jatuh standard aku..HAHAHAHA

pastu aku ngan fifi selamba jek bangunkan moto tu n terus g parking. dah tu, wat muka selamba jek naik bas mcm takde ape² berlaku. muka kena kontrol beb. standard harus dijaga walaupun mmg dah sah² diorang satu bas nampak kitorang jatuh tadi.. wakakakaka walaupun aku tau diorang sebenarnya ketawakan aku terbahak-bahak dalam hati.. kui kui kui

bile² kisah ni diingat² sekarang, n aku citer² ngan fifi, apelagi, terlambak² lah kitorang ketawa. fifi kata ni sume aku punye pasal; sebab bangun lambat & secara tak langsung menjatuhkan standard dia sebagai junior baru kat form 1. kehkehkehkeh

apepun, mmg sume ni kenangan manis yang mewarnai suke duka kehidupan aku.


moral of the story;
jangan sekali² bangun lewat ;p




mrs e

4 comments:

puterikurekure said...

tu dia naja....
ganas tu. pecut motor sampai tergolek.
hehhee.

seronok kan terkenang2 zaman skolah dulu.
best!

mrs e said...

puterikurekure;

HAHAHAHAHAHA [gelak besar]

ha a, mmg best kalo teringat kisah dulu². mesti tergelak punyalah..hihi

isya said...

hahahhaha, tu la lain kali jgn bgn lambat lg,

eh eh, ni pesanan utk diri sendiri ke? ;p

mrs e said...

isya;

hikss..BTOL tuh..!!