kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Wednesday, September 30, 2009

Kunjungan Teman Lama

|
Memang laaaaaaaaaaaaaama giler aku tak jumpa dia neh. [boleh refer berapa lama aku tak jumpa dgn tgk aaaa aku tuh keh keh keh] Last jumpa dia, masa aku kawin bulan 6 tahun 2007.. haaa kira, kira..dah berapa lama dah tuh..hiks

Adelah jugak sekali sekala berbalas emel n ber YM, tapi SEKALI dalam SEKALA lah yer..Payah yang hamatssss nak berhubung ngan dia nih.. Kalau tak ye-ye, mmg tak akan dilayan punya.. Ate, carrier woman lah katakan..Harus sentiasa membizi ngan keje. Betul tak cik bum? ;p




Ini dia, kawan baik aku masa kat poli. Intan Mastura namanya, tapi panggil cik bum. Memang isi dengan kuku lah kitorang masa dulu. Mana ade aku, ade dia. Mana ade dia, mesti ade aku. Dah kepala pun sama gila², mmg ngam habis lah..satu bilik lagiiii u :)

Ntah tergerak apa tah raya tahun ni, dia nk dtg lak umah aku. Rindu kat aku agaknye..hehehehe. Perasan kejap ;p.. Sebenarnya dia orang shah alam, balik beraya kat kampungnya kat Panchor.. Dekat jek nagn Bukit Gambir.

Ada la dalam 45 minit duk borak² kat umah aku, terus diorang nk gerak balik beraya ke rumah yang lain.. Haiii.. entah bila gaknye dapat jumpa lagi..huhu




mrs e

Beraya Raya Pertama

|
Serbuuuuuuuuuu..balik dari kubur, terus stret beraya ke umah pakcik makcik belah mak n abah. Oh, campur sekali umah atuk tiri pompuan belah arwah abah. Atuk ni kitorang panggil atuk depan. Kenapa panggil atuk depan pun aku tak tau. Agaknye dulu umah nye berdepan kut dengan umah atuk aku [agaknyalah kan] Lupa lak aku nk tanye salasilah nama atuk depan tu kat mak aku [walaupun dah hampir 29 tahun ni panggil nama atuk depan tu, baru sekarang nak tau? dush dush dush kat diri sendiri..hahahahaha]


kat umah atuk depan
yang pakai serkup hitam tu la atuk aku

Dah berpanas siap berpayung² bagai kat kubur sebelum tu kan, konfemmmmm tekak kering n haus punyer. So, cara yang paling bijak ialah terus beraya ke rumah orang supaya dapat minum air free..tanpa perlu nak kacau² air & pecah² kan air batu masuk dalam jag..haaaaa bijak tak bijak kitorang neh..

 

E eh, tak tak..kang ade lak yang percaya ngan statement tak boleh pakai ai kat atas tu. Bukan sebenaranya, bukan beraya nk mintak air free pun, tapi macam tu lah rutin raya pertama kitorang. Balik je dari kubur, terus beraya umah diorang. Umah diorang pun dekat² jek ngan umah aku, so takde hal lah kan. Senang kalo umah yang dekat² ni dah habiskan beraya dulu. Esok lusa baru g umah sedara mara yang jauh².. :)

 
wawa, aku, kak cha

 
fifi nak menyelit jugak

 
sape paling cungggg? hahahaha

 
kat umah cik satman, adik arwah abah aku
iskkk..wawa, duduk katup² sket kaki tu, malu bakal mak mertua nampak.. hihi ;p

 
enterframe ajek diorang neh.. pantang nampak kamera
lebih² lagi yang belah kanan sekali tu..huhu

 
aiyookkk..nampak chubby nyer aku kat sini

 
kat umah cik waginah

tak sempat aku nak habiskan lagi 2 buah umah, member aku lak tpon cakap dah sampai depan umah nk beraya ngan family nya. Terus salam², n balik.. Yang lain teruskan perjalanan beraya sementara aku ngan mr e berjalan kaki balik ke rumah. Nak naik kereta, kereta tak boleh kuar pulak sebab dah kena blocked ngan keta lain. Takpe, takpe..eksesais katanye..jalan pun jalannnnn lahhhhh... :D



mrs e

Menziarahi Pusara

|
Lepas sesi bermaaf²an, kami semua pergi ke Bukit Kundur untuk menziarahi pusara arwah abah. Yer laa.. dalam kita bergembira menyambut hari raya, jangan dilupa yang sudah tiada. Eheh. Macam lirik dalam lagu pulak ;p



Arwah abah aku meninggal dunia pun memang dalam bulan syawal lebih kurang 5++ tahun yang lepas. Dan pada 25 syawal ni, genap 6 tahun arwah abah tinggalkan kami semua.

 

Lepas dah pergi ke kubur arwah abah aku, kitorang g ziarah kubur atuk belah mak n abah sekali.. Ramai gak keluarga yang datang ziarah kubur keluarga masing².

 

Macam meriah lak aku rasa Bukit Kundur ari tu.. Kenderaan bersimpang siur, sampai jem jalan masuk ke situ

 


Lepas abis ziarah kubur, kitorang tak singgah umah n terus beraya ke rumah pakcik² n makcik² & atuk tiri sebelah arwah abah


p/s : malas nk letak caption, boleh?





mrs e
Tuesday, September 29, 2009

Keluarga Besar Kami

|
Tema Tahun 2009 : Hijau


Berdiri di belakang dari kiri : Nurul Zahidah Hj Jamaluddin, Nurul Zakiah Hj Jamaluddin, Norhafizah Hj Mohd Ikram, Handri Haron, Nor Najatusshima Hj Mohd Ikram, Norrahayu Hj Mohd Ikram, Nurul Zayana Hj Jamaluddin, Mohd Zahid Hj Jamaluddin

Duduk di tengah dari kiri : Habsah Moktar, Zaki Hj Mohd Ikram, Hjh Rabaniah Hj Selamat, Hjh Norhayati Hj Mohd Ikram, Hj Jamaluddin Hj Hassan

Duduk di depan dari kiri : Nur Fatin Hanina Zaki, Fauzan Hafiz Zaki, Nur Fatin Azwa Zaki, Nurul Zafirah Hj Jamaluddin, Nurul Zahirah Hj Jamaluddin

 
Gaya bebas ;p


p/s : takde dalam gambar - keluarga kak wana sebab dia beraya di pagoh dahulu..




mrs e

Sesi Foto Keluarga =)

|

Keluarga Kak Yati & Mak

 
Kak Yati & Family

 
aku, mak & mr e

 
Kami berdua

 
Kami dengan mak sekali lagi
Apesal kepala aku mcm terteleng² aje? makan leher ayam terlebih kerrr ek..hihi

 
mak & wawa

 
fifi, mak & wawa

 
lagi sekali ;p



Ooohh..komen² sebelum ni ada yang cakap baju kitorang sama kan? Sebenarnya baju tu baju sponsor oleh abang aku. Asalnya aku ada gak beli baju sedondon kaler ngan mr e, tapi abang zaki cakap nak sedondon kaler hijau pulak raya pertama tuh.. Siap nk sponsor lagik. Aku ok aje.. Baju raya sedondon aku ngan mr e tu kitorang postpone pakai raya kedua..Tapi baju melayu mr e tak terpakai punnnn lagik.. Dan baju aku, fifi, n wawa jek yang sama sekayu gitu..yang lain² corak lain, asalkan sama² ijoooo..hiks



mrs e

Bersalam²an; Bermaaf²an

|
Memang tetiap tahun, acara wajib lepas sembahyang raya adalah saling bermaaf²an antara ahli keluarga. Beratur lah kami panjang² dari yang paling tua dalam keluarga sampai lah ke yang paling muda. Dah bengkang bengkuk pun ada barisan tuh; mcm kepala keretapi terputus gerabaknya pun ade..HAHAHAHAHA mana taknye, kejap² ade yang kuar daripada barisan nak amik gambo sume..


turn aku salam ngan mak
aku dah start wat drama air mata dah

 
mr e bersalaman dengan kak yati

 
fifi bermaafan ngan mak

Tak tau kenapa, tiap kali nak bermaaf²an aku akan jadi sebak. Memang berjurai² lah air mata aku time mintak maaf tu. Macam terasa² & terbayang² segala salah & silap yang aku dah buat selama ni. Timbul kekesalan dalam diri aku sehingga aku menitiskan air mata. Serasa aku amat bersalah selama ini. [iyoooo lah tu menyesal sangat konon..mintak maaf ari ni, esok dah wat lagi..ekekekeke =p]

 
tengoklah muka aku yang sememeh baru pas nanges tuh
mr e cakap aku ni 'penyayu'..haha

 
fifi mintak maaf kat kak cha

 
anak² buah

 
anak² buah lagi..
ohh itu budak apis baju hijau sudah potong barisan nampaknye.. patutnya dia giliran no 2 akhir..

 
fifi bermaafan dengan aku..
buruk hamatsss muka aku tu weyh

 
aksi kami dirakam..
untuk kenang²an

 
pandangan jauh..semua anak saudara tgh bermaafan dengan yang tua

 
hanina dengan wawa

Ohhh..ini lah anak sedara aku yang ikut jadi 'perasa' orangnya mcm aku; aku rasa. Sebabnya, dia akan otomatik menjadi sebak mcm aku time bermaaf²an.. Beria² sungguh dia mintak maaf. Naik sedih pulak kitorang yang menengoknya..huhuhu

 
tengoklah..sampai berjurai² air mata dia
takpe..cik ma maafkan semua kesalahan hani, okeh?


Pas bersalam²an & Bermaaf²an..kitorang bergambar² pulak..Gambar² raya; entri lepas ni yer.. Aje jemu lak korang kang sampai sakit² mata tengok banyak sangat gambar dalam 1 entri aku nih..Sebab tu aku kena lah separate kannnnn




mrs e

Raya 20092009

|
Cantikkan tarikh raya tahun ni? Nombor yang sama berulang.. :D

Raya tahun ni sebenarnya aku tak terasa kemeriahannya sangat pun, sebab b4 raya & masa raya pun aku sibuk dengan keje..huhuhu..

Moh kite tgk gambar² pagi raya aku..



'Jejakaku' dah siap nk g sembahyang raya
sangat segak di situ [pada mata aku lahhhh kannn]

 
lepas sembahyang raya; get ready untuk sesi bersalam²an & bermaaf²an


 
fifi


 
aku n mr e


 
3 dara pingitan [heh..dara pingitan katanye] bersama Jejaka Malaya
Jejaka tu aku yang punyaaaaaa yerr.. ;p


 
aiyokk..budak ini pun enterframe kah?
aku suh dia pegang kamera jek, sekali dia snap gambar sendiri ghupernyeee


 
kiah [bebygurl] & ida



Ini jek dulu citer pagi² raya.. Sesi bermaafan aku update lain entry eh..




mrs e
Monday, September 28, 2009

Citer Raya?

|
Hari ni semua berlumba² update pasal citer raya memasing kan..Yelah, semua pun kebanyakannya baru naik keje ari ni..Tapi ada gak antara korang yang dah start update lite² dari ari tu..

Aku tak menyempat² lagi nak update citer raya aku. Ate kalo b4 raya mem BZ ngan keje, masa raya pun still kena wat keje, orang belum naik cuti raya pun aku dah keje..Guano tuh? Sampai sekarang pun aku masih tak dapat nak post entry raya lagi..

Gambar raya punyalah banyak..Nak upload pun dah makan masa..sampai tertido² aku nk tunggu meng upload nye..[kes malas nk resize..hahahaha]

So, untuk korang yang tunggu citer raya dari aku [ade ker..?hehehehe] aku akan update secara marathon secepat yang mungkin. Kang kalo peram lama² basi lah pulak kann..


Till then, tungguuuuuuuuuuuuuu.. ;p





mrs e
Sunday, September 27, 2009

Senyap Sunyi

|
Ari ni tentu ramai warga kota dah pulang ke kediaman masing², kan? Mana yang bercuti seminggu tu memang puas lah pulun beraya..

Ade gak yang taknak mengharungi jem kat highway [erkk..kat highway pun boleh jem?] dah bertolak balik awal² lagi. Cam kawan aku, dah balik semula ke KL malam tadi..

Bila semua anak rantau dah balik ke kota semula, ape yang tinggal kat kampung?

Yang tinggal hanyalah KESUNYIAN..

Rasa tak cukup masa seminggu tu untuk berkumpul bersama². Walaupun masa yang ada dah dimanfaatkan sebaik² nya, tapi.. tak cukup! tak cukup!

Umah mak aku [aku masih tinggal sama ngan mak] dah start senyap sunyi hari khamis bila akak sulong aku kak yati sekeluarga balik ke JB. Sungguh, terasa betul² 'kosong'. Rumah yang sebelum nya hingar bingar riuh rendah dengan suara adik beradik dan anak sedara, tiba² senyap. Sayuuuuuuuuuuu jek rasa hati bila kenangkan entah bila dapat berkumpul beramai² lagi..

Alangkan aku yang muda ni pun terasa sunyi, apetah lagi perasaan orang² tua mak² kita tu agaknya kan. Mak aku kira ok lagilah, ade gak teman nk ajak berborak ngan aku, mr e n adik aku. Tambahan lagi, wawa punya cuti pun masih ade sampai minggu depan.

Cuba banyangkan, kalau orang² tua yang duduk kampung tu sorang² n anak² balik kampung bila time² raya mcm ni aje? Tentu lagi sedih hiba hatinya kan? Sebab dia dah kembali berseorangan lagi...


Hurmmmm




mrs e
Thursday, September 24, 2009

Masih Cuti Tapi...

|
Aku masih bercuti raya lagi sekarang ni sampai hari jumaat.. Yang tak best nya, walaupun mood cuti, aku tetap kena wat keje dari rumah.. Aku kena submit report untuk inventory minggu depan ni..huhuhu..

Dah le ari sabtu & ahad aku kena keja untuk prepare data inventory.. Adussss.. tensen jer guwe.. Raya² pun masih kena fikir pasal kerja..Tapi bila fikir², takpelah kene wat keje dari umah pun, asalkan aku duk kat umah..masih boleh makan kueh raya sambil wat keje..hohoho :D


p/s : citer raya aku update selepas ini yaaa..



mrs e
Wednesday, September 23, 2009

Salam Syawal

|
*Sticky mode entry, please scroll down for a new post*






Selamat Hari Raya buat semua teman²
Maaf jika tersalah kata, terkasar bahasa
Berhati² di jalan raya
Ada kesempatan, jemputlah datang ke rumah


mrs e
Thursday, September 17, 2009

Duit Raya

|

Aku dah tukar wit baru untuk hari raya awal² lagi dah. Maklumlah, tahun² sebelum sentiasa jek terlambat. Time tu sampul raya dah habis..huhuhu

Tapi kan, tahun ni aku dah tukar cepat² pun, nape tak dapat gak sampul raya yer? Apa kesss...?!



p/s : aku rasa ade 'konspirasi dalaman sampul raya' lah kat bank² neh..




mrs e

Jom Kepochi.. =)

|
Orang dah sibuk² nak raya, tapi aku tak terasa mood raya lagi..Bukan ape, sebab makin dekat nak raya, keje aku makin banyak.. Ni pun aku lum apply cuti raya lagi.. Hurmmmm..

Sib baik lah semalam dah amik baju..Dapat lah menaikkan sket semangat aku tuk raya.. ewwaaaahhh..

Nak tengok baju raya aku? Jom kepochi sket.. hiks

 


  
baju raya aku =)

  


  
tudung raya..


p/s : sape nk tolong aku siapkan keje² ni? Tolonggggggggggggggggg..




mrs e
Wednesday, September 16, 2009

Selamat Diterima

|
Setelah beberapa tahun aku tak dapat kad raya, tahun ni aku dah dapat..yahoooooooooo.. Syok je rasa bila balik keje dapat tau aku dapat kad raya..


 
Terima kasih Kak Rafflesia Merah.. tq sangat² sudia jemput ye.. :) [korang tgklah, kepala aku dah ting tong dah time draft entry ni malam td..sampaikan nk tulis sudi bagi kad raya boleh plak aku p tulis sudia jemput aku?]



mrs e