kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Friday, October 30, 2009

Wiken Ini

|
Ke mana korang semua wiken ni? Mesti ade yang dah rancak mengatur aktiviti wiken bersama keluarga ataupun ade yang nk lepak² depan tibi jek kat umah..

Bagi aku, wiken aku minggu ni dipenuhi dengan aktiviti yang telah dirancang;

  • petang ni, balik keje jek terus berdesup packing barang
  • kira² lepas maghrib gerak g umah abang aku kat semenyih
  • esok pagi lepas breakfast terus gerak ke penang [stay sana satu malam]
  • ari ahad gerak balik

motif pegi penang? ---> saje² makan angin..

bila lagiiiiii kan..

so sape yang duk penang, ape lagi makanan² sana yang sedap²? meh habaq mai kat ceq sat ;p [dan² tu jek terus cakap loghat utara] ahahahahahaha


mrs e
Wednesday, October 28, 2009

Lambatnyeeeeerr..

|
Haih..

Lambatnya nk pukul 5.40 ni.. Kaki aku dah lenguh² dah ni. Penat dah seharian duduk je dari pagi tadi. Badan pun da sakit²... Duduk ngadap pc jek punya pasal.

Aku tak sabar nak balik.
Tak sabar nak baring², golek² atas katil..

Bila nak pukul 5.40 nak balik ni weiiiiiiiiiiiiiiii...


p/s : gilos!



mrs e

Windows 7

|



 


Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha...

Senyum sampai ke telinga..

Aku punya lappy dah install Win7.. Ko ade? [sambil jungkit² kening]
;p


p/s : Apelagi kawan², mari kita semua upgrade ke Win7.. best oo dia punya performance




mrs e
Tuesday, October 27, 2009

E Collection

|


When? When? Tell me whennnnnnnn...??!! Sejak bile mr e ade bukak kedai E Collection ni tanpa pengetahuan aku? Cisss..

Ececececececehhh.. nak berdrama² lak aku ni kan. Panggg sekali baru tau.. keh keh keh keh. Alkisah, ternampak kedai ni masa on the way balik beli pc ari tu. Terus snap².. kata nak jadi blogger tegar, harus benda macam ni pun boleh jadi bahan, kan? Hiks ;p


p/s : kan best kalo betul² ade kedai sendiri.. syoknye manage bisnes sendiri, tak payah keje makan gaji mcam sekarang ni.. huhuhuhu





mrs e
Monday, October 26, 2009

Berkerut² Nak Membayarnye!

|


Ahahahaha..korang tengok lah muka aku tu.. Time nak kuar duit, manjang berkerut² jek mukanya. Eh, eh..tapi bukan ke semua orang kalo nk kuar duit memang berkerut muka? Lain lah kalau nak masukkan duit, memang senyummmmmmmmmm lebar sampai ke telinga.. hehehehehehehehe

p/s : gambar diambil masa kuar mencari pc untuk kak wana. Singgah PH jap isi perut.. :)


mrs e

Desktop PC

|





 


 


 


 


 

Wuiiii..cantik tul tau design pc neh. Dah ala² apple lak. Tapi desktop pc ni brand emachines, under acer punyer produk. Cantik, memang payah kan kita nak cari yang kaler putih cam gini..biasa kaler hitam, silver..balik² itu jelah..

Sebenarnya, pc ni akak aku kak wana yang punya. Dia suh mr e tolong cari n belikan dekstop pc yang average range RM 1500 siap printer. Lepas riki² 1, 2 tempat, so mr e decide pilih yang ini. Harga pun masih dalam lingkungan harga yang dibajetkan.

Tapi masa beli tu, kira pc ni masih 'kosong' lah. Takde OS lagi. Kalau nk tambah masukkan OS semua, kena tambah dalam 200++. Mr e kata tak payah jek, sebab dia boleh install kan sume tu sendiri.

Best gak kalo dapat beli untuk diri sendiri neh. Sebab puas hati tengok, skrin dia besar. Dah macam tengok tv lah pulak. Tu kalo tgk dvd dalam tu.. syokk!!

:)


mrs e
Friday, October 23, 2009

80 Sen

|
Ade sesapa yang penah makan untuk lunch hanya bayar 80 sen? Aku pernah.

Semalam, aku makan kat kantin. Amik nasi putih, sepasang kaki ayam [heh, cam lawak je ayat ni..ahahahahaha] dan 1/4 kentang. Tambah kuah sayur bayam sket - kuah sahaja, aku tak suka makan bayam, cuma perlu bayar 80 sennnnnnnnnnnn. Murah kan?

Aku memangggg tak cerewet bab makanan. Asalkan dapat mengalas perut daripada lapar, itu sudah memadai. Tak perlu sume nk kena ade complete seperti lauk dan sayur baru nak makan. Kadang² nasi putih dengan ikan goreng sahaja pun sudah cukup menyelerakan.

Kadang², kalau terlampau fikir pasal makan, sampai tak tau nak makan ape. Pernah satu ketika, aku n mr e hari² waktu lunch makan kat luar kilang. Tapi boring, balik² warung yang sama, menu yang sama. Dah takde pilihan. Sebab tu sekarang makan je kat kantin...Konsep aku senang je, makan ape yang ade. So, kalau dalam banyak² lauk, lauk tu je yg aku berkenan, itu lah yang aku makan. Sempoi kan? 

Oh, tentu ade yang tertanya² murah betul 80 sen itu kan kan kan kan. Sebenarnya beras yang orang kantin masak tu beras subsidi oleh kilang tempat keje aku. Kira dia cuma amik upah cuci n masak beras tu jelah. Lauk pulak, kalau kaki ayam etc tu memang dia kira murah². Sebab tu aku kena 80 sen jeeeeeeee.. :D

p/s : kalau tetiap hari cuma kena 80 sen jek, cepat naik haji lah aku hahahahahaha :D



mrs e

Indahnya Hidup Bersyariat

|







Bagussss la sangat buku nih. I really recommended to all of you. Seriously. Takde cakap main² punya heh.




Banyak kandungan dalam buku ini yang boleh dijadikan panduan dan rujukan kita. Completely all out. Bermula tentang akidah, solat, puasa, berkahwin, alam rumahtangga, malahan doa² dan zikir² yang baik juga terkandung dalam buku ini.



Bukan itu sahaja, disertakan juga cetakan bergambar untuk kita mudah memahami. Dicetak menggunakan kualiti kertas yang amat baik, dan juga kulit buku menggunakan hard cover. Harga nya pun amat amat amattt lah berpatutan. Harga mampu milik gitu... :D Serasa aku, kalau buku² lain dengan kualiti kertas warna sebegini, kulit hard cover lagik, memang tak sah kalau tak cecah ratusan ringgit!



Apelagi kawan², jangan tunggu lama² untuk mendapatkan buku ini. Selain untuk dijadikan panduan kita, ianya juga sesuai untuk dijadikan hadiah kepada rakan² dan kenalan. Kut² ade member yang nak kahwin dalam masa terdekat ni ke kan, haaaa boleh lah dijadikan hadiah. Takkan asyik² nak bagi cawan gelas pinggan mangkuk tu semua kan, kalo pecah habis sudah tidak berguna. Kalau buku ini yang dijadikan hadiah, kita sama² dapat manfaat, pahala pun dapat...




p/s : TQ to both of you yang 'hadiahkan' buku ni.. u know who u are.. :)



mrs e
Thursday, October 22, 2009

Pembangunan BG

|
"Kampungku sudah berjaya..Pembangunan sekeliling..
Ada jentera, ada kereta proton saga..Sawah padi menguning..."

Ewwwwaaahhhhhhhhhh..

test suara, test suara.. keh keh keh :D

Pernah dengar lagu tu tak? Kira tu lagu patriotik lah yang selalu dimainkan kat RTM1 ngan RTM2 dolu². Suke aku kalau dulu lagu ni kuar, terus karaoke bersama.. wahhhh karaoke katanye..karaoke sangat lah kan sebab disertakan lirik sekali lagu tu

Ni nak cite, sekarang ni pekan BG mmg tengah pesat membangun. Ai sebagai warga kelahiran BG, begitu vangga sekali. Yelah, daripada pekan yang dulunya dikatakan pekan koboi, sekarang dah mcm bandar dah. Sket je lagi tu nak jadi bandaraya.. he he he he

Sejak akhir² ni lagilah, sibuk kontraktor² siapkan mana² projek diorang. Yang mana tengah pasang lampu jalan kat tetengah tu, gigih nak siapkan semuanya secepat mungkin. Memang cantik lah pemandangan BG sekarang kalo nk dibandingkan BG dulu.


semasa dalam proses renovation


Yang penting, ade 2 restoran fast food dah nak dibuka kat BG. KFC & Marrybrown.. Syokkk woooo.. Kalo teringin nak makan jek, tak payah lah aku bersusah² nak turun ke bandar @ ke tangkak. G je BG, dah dapat makan. Lalu jalan kampung naik moto cabuk pun boleh!!!


p/s : KFC & Marrybrown dah pun dibukak saat entri ini dipublish





mrs e
Wednesday, October 21, 2009

Ngerkes

|
Semalam, aku post status kat fB "mau rasane awak 'e koyo ngerkes arek meriang, tapi saiki wes ilang sitik.. wes keringatan mau di gawe sembahyang.." Tahukah kamu semua apekah maksud disebalik kata² itu? haha

Ok, takyah lah nak berteka teki kan.. Itu sebenarnya kata² dalam bahasa jawa yang bermaksud "tadi rasa badan macam bisa²/sakit² nak demam, tapi sekarang ni dah hilang sikit.. dah berpeluh tadi masa solat.." 

Sesapa yang memang anak jawa, memang boleh faham lah ayat tu. Tapi ade gak yang sesetengah perkataan yang langsung tak dapat nak faham walaupun orang tu anak jawa. Kan zi kannnnnn? Sebab, kekadang bahasa jawa yang digunakan tu tak semuanya sama di sesetengah tempat..

Oh oh.. aku nak cerita lain, tercerita lain pulak dah. Sebenarnya aku nak cerita, badan aku ngerkes dari semalam. Pastu ok balik, malam nak tido tak ok. Pendek kata, kejap ok, kejap tak ok. Terasa cam lemah² badan je :(

Cam biskut lak kan. Kejap ada, kejap takde..


Ok, itu aje. Tetiba mati idea.



mrs e
Monday, October 19, 2009

Sopan Santun

|
Aduhhhh..gerammm nyer. Kenapa lah line tenet penuh sopan santun di malam ini. Dari tadi aku cuba berfesbuk nak main game, tapi tak boleh loading. Cuba untuk beberapa kali pun gitu jugak..Terus²an begitu aja, jadi bengang guwe..

Sikit je lagi dah nak jadi Hulk neh membunuh mana² makhluk perosak yang menjadikan line tenet ku di tahap penuh ketataan & kesusilaan. E, eh. Jadi gaban pun mcam best jugak. Sebab baju dia banyak lampu², cam besttt jek. Oh tidak, tak nak. Ermmm..haaaaaaaaaaa.. "Dengan kuasa bulan, akan menghukummu.." ~ jadi sailormoon jelah.. Ehehehehehe :) Ambik ko..semua watak kartun pun dah mula keluar. Benti merepek ko naja.. Berenti aku kata!! Okaylah..Okaylah..


Try restart pulak modem..Ingatkan lepas tu ok laju mcm roket tapi masih jugak macam siput sedut yang susah nak disedut bile tidak dipotong hujungnya jika dimasak masak lemak cili padi..Hurmmmmm..

Nampaknye tak dapat le aku nk bercucuk tanam di malam hari.. Jangan tanaman aku layu sebelum dapat dipetik sudah le..Ishhh, Rugiii.. Rugiiiiii..


p/s : Ape kaitan line tenet yang lembab dengan siput sedut masak lemak cili padi? ahahahahahahaHAMPEHJE :D



mrs e

Teringin....

|
"Sesekali ku rasa teringin...."

Tibe²..

Aku rasa teringin sangat²..
Teringin mempunyai & memiliki...

Tapi

Apakan daya..
Rezeki belum berpihak kepadaku...

p/s : kalian tolonglah doakan untuk aku ya!


mrs e
Sunday, October 18, 2009

Jambu Yang Jambuuuuuuuuuuuuuuuu

|
Weeeee witttttt... huuuuu..jambuuuuuuuuuunyerrr jambuuuu tuh..[ape yang ko merepek ini haaaa?!! cutttttttttttttt!!!!] keh keh keh keh tiru dialog seniman bujang lapok lah pulak.. ahahahahaha

Macam tau² jek kan aku bebel² pasal tokey gerai jambu tu asik bukak katup jek gerai dia, boleh pulak petang jumaat tu dia bukak. Padahal tengahari tu aku suh mr e pas balik solat jumaat riki² dah, mana tau tokey tu bukak gerai lak ari tu.. n masa tu mr e kata gerai tu tutup. Agaknye belum balik solat jumaat kut dia masa tu..

Dah lalu n nampak gerai tu bukak, apelagi, terus jek beli. Sekali beli terus amik tuk 2 bungkus. Hehehehe..balas dendam lah kan. Dari ari tu tak dapat makan, ni dah ade, beli lah banyak sket, boleh makan puas² sket. Mana tau sok lusa dia asyik katup jek gerai dia tu kan.

Wuuuuuiiiii..memang sodap lah kannn.. Meh tengok meh


tengok asam dia tuh..sodapppppp


Ade sesape terliur? ;p



mrs e
Thursday, October 15, 2009

Jambu Yang Batu

|
Maaf kawan². Entri² aku ni asyik citer pasal makan saje. Entah kenapa lah nafsu kuat makan telah datang kepada aku. Upss.. Nak kata kuat makan, tak jugak lah. Sebab aku cuma teringin makan macam² benda aje..Bukan, bukan kuat makan..HAHAHAHAHA

Eheh, sudah terang lagi bersuluh. Masih tak mahu mengaku lagi tuh. HAHAHAHAsengal. :D

Mari kita bercerita berkenaan tajuk di atas. Kenapa jambu yang batu?

Hari ini, aku teringin nak makan jambu batu yang dijual kat depan The Store Tangkak. Sebenarnya dari semalam lagi aku nak makan, tapi bila singgah kat sana masa balik keje semalam, kedai tu dah tutup. Alahaiiii.. Terpaksa aku menelan air liur. Gulp gulp gulp

Jadi, tengahari ini, dikala cuaca panas yang amat terik, diikuti kebahangan yang melampau, aku gagahkan jua mengajak mr e keluar untuk membeli jambu batu itu sepotong dua. Sampai² sana, aiyokkkk...kedai nya tutup deh. Adeh deh deh deh.. Sangat hampa disitu. *Nanges lari² nyorok masuk dalam almari

Boleh je sebenarnya beli kat tempat lain yang jual gak jambu potong macam tu. Tapi aku tak nak. Sebab asam kat tempat lain tu tak sedap. Asam serbuk kaler cekelet tu aje. Kalo yang kat kedai tutup ni, asam dia special. Asam dia kaler putih, berketul². Sangat sedappppppppppppp woooo..

Hurmmm..tulah kan. Camne lah orang melayu ni nak maju kalo cenggini? Bukak 2 hari, tutupnya 5 hari. Tak macam kaum lain, sentiasaaaaaaaa jek berniaga merebut peluang yang ade walaupun keuntungan yang diperolehi sehari² tu sikit. Tapi yang sikit² tulah lama² jadi bukit.

E, eh. Teremosi lak aku. K lah, dah dulu ye. Kang terlebih² emo lak kat benda lain; padahal tak dapat makan jambu yang dah jadi jambu yang batu gara² aku tak dapat makan jambu. Ampeh.

Aku akhiri entri yang tahapahapatah ni dengan gambar jambu batu. Dah lama kan takde entri bergambar?


Images credit to Mr Google


p/s : balik nanti nak beli lah jambu batu ni kat kedai buah. Sedap jugak kalo makan dengan kuah rojak Mak Bee dalam peti ais tuh :)




mrs e

Listing

|
Masih citer pasal makan. Hoih, banyak betul keinginan aku akhir² nih. Buruk lantak ke apeeee?

  • Mee Tomyam @ Secret Recipe & Ice Blended Choc
  • Kuey Tiaw Goreng Mak June - dah dapat makan dah selasa ari tu..cedappp
  • Pizza Hut
  • KFC @ Bukit Gambir
  • Marrybrown @ Bukit Gambir

Aiseh, ade yang aku terlupa pulak. Time nak menaip ni la sume nya terbang. Padahal ari tu banyak bukan main. Siap mr e suh aku tuliskan listing tu kat dia sebab tak sanggup nak dengar banyak sangat permintaan aku agaknya. HAHAHAHA..

Kuey Tiaw Mak June tu memang sedap terbaik la uols. Dah le tak lokek rencah & isi daging n udang besar tu semua, pastu murah lak tuh. Sepinggan cuma RM 2.50 je uols. Memang sentak perut kalau makan sepinggan tu sebab banyak..

Oh ya, kenapa aku list kan dua terakhir tu kat Bukit Gambir? Alkisah, KFC & Marrybrown tu baru jek wat pembukaan kat Bukit Gambir baru² nih. So, walaupun aku tak berapa nak minat sangat nak makan, tapi disebabkan baru bukak kat tempat aku, harussss lah aku jejakkan kaki aku ke sana. Walaupun hanya untuk makan fries n minum sajer.. Lagi pulak, aku ade beberapa keping kupon diskaun untuk makan kat Marrybrown tuh. Rugii rugiii kalo tak pegi =)

So, itu jelah listing yang boleh aku ingat setakat ni yang aku nak makan. Nanti kalau ade yang aku dah ingat balik, aku top up jek kat listing bawah tu.

p/s : mr e, sila alert ya dengan selera wife mu ini..kih kih kih kih



mrs e
Wednesday, October 14, 2009

Makan Dengan Jayanya

|
Haih. Malam ni mulut aku terasa nk makan macam². Kalau boleh rasa nk masuk sume dalam mulut. Tapi ikut selera dan citarasa. Mana yang tak menepati piawaian tekak aku, kena tolak tepi.

Tadi, lepas kul 8 selepas solat isya', aku, mak aku n mr e makan nasi. Pas makan nasi, terasa² nak mengunyah lagi. Decide menggoreng daging beger selepas makan. Ambik 4 keping jek, sebab takut tak habis. Dua dimakan oleh mr e dan dua lagi dimakan oleh aku.

Tapi mulut tak berhenti rasa nak mengunyah lagi. Tengok² stok kat dapur ape yang ada. Wuiiii..macam² jenis maggi ade, tapi aku dah terpandang kan maggi goreng mee sedap. Sedap ke tak sedap, baru ni aku nak cuba.

Goreng maggi sedap tuh, campur kan perisa tambahan iaitu cili potong. Disebabkan perisa untuk maggi goreng sedap tu adalah perisa asli, kena lah aku tambah cili sendiri untuk rasa pedas sket. Kalo tak, sure memang tak sedap rasanya sesedap namanya.

Sambil makan maggi goreng, aku hirup² teh o panas² berasap..  Fuhhh, memang sedap..!! :D

Oh ya, kenapa pulak dalam banyak² stok maggi yang bermacam² jenama tu aku amik maggi goreng mee sedap? Itu adalah kerana iklan yang berjaya mempengaruhi aku. Sebenarnya tak ingat pun iklan tu pada mulanya, tapi bile dah terpandang maggi sedap tu, terus teringat. Korang ade tak tgk iklan dia kat dalam tibi tuh? Alaaaa.. konon² nya yang warga indonesia bekerja kat Malaysia pastu balik bercuti raya ke kampung halaman yang permai siap bawak bekalan stok maggi untuk keluarga kat Indonesia? Haaaa..yang tulah. Siap satu keluarga sume pakat² makan maggi di pagi raya..AHAHAHAHA. Lawak, lawak.. Memacam lah iklan ni kan.

Sori. Dah terlari topik. Balik pada citer kite tadi.

Pas dah makan maggi tu, walaupun rasanya yang biasa² jek, terus stop selera aku. Sebab dah takde lagi benda yang sedap di makan. HEHEHEHEHE

Itu pun, kalau ade stok buah dalam peti ais, dah lama masuk mulut aku ni haaa.. Teringat lak kuah rojak Mak Bee yang sedap itu kalau di makan dengan buah.. Nyummyyyy..


Upssss... ;)



mrs e

Takde Dah

|
Perasan tak? Shoutmix tu aku dah remove. Cam takde function jek aku tgk. Mula² dulu bolehlah kan.. Ade gak yang suka bloghopping stopping by and say hi.

Sekarang ni aku tgk dah takde dah yang wat camtu. Besides, kalo banyak sangat widget kat sidebar tu pun akan menjadikan blog tu lama untuk di loading.

So, here i announce my shoutmix at Mrs E blog is removed.


p/s : untuk sementara, aku biar dulu shoutmix tu ade kat Mrs E Link.



mrs e

Ringtone

|
Haih.

Aku sangat pening kepala nak cari lagu ape untuk ringtone hp aku. Dulu before bulan puasa, aku mmg guna ayat² cinta untuk ringtone hp aku. Pastu masuk bulan puasa, aku tukar ke lagu raya. Biasalah kan, mesti nak naikkan mood untuk raya maaaa.. Eheh.

Tapi, dekat² nak raya ari tu, akak 1 dept aku tu baru tukar hp. Teringin sangat nak pakai hp SE. Oklah, walaupun takde memory card, bolehlah jugakkk daripada takde. Eceh. Aku ni cakap berlagak macam le aku ni pun pakai hp canggih manggih. Padahal henpon cikai aje..Uhuksss.

Nak dijadikan cerita, dia nak sangat lagu ayat² cinta tu. Aku yang budiman lagi RUPAWAN ni pun send le kat dia via bluetooth. Kasi can lah kannn..Hiks. Akak tu pun gunakan sebaik mungkin, set sebagai lagu sms dia, sampaikan sanggup bukak sms lambat² sebab kan nak dengar lagu tu dulu. Hoih.

Masalahnya sekarang dekat aku. Dah tak tau nak set lagu ape dah. Takkan nak guna lagu sama kut? Surf kat web pulak, aku memang tak tau lagu ape yang best yang terkini. Pastu aku set guna default ringtone pulak, tapi sama lah pulak ngan member keje aku yang lain.

Korang beritau lah aku, ape lagu yang best weeiiiii..Mesti lagu hp korang lagi hebat, kan? Maklumlah, henpon sume canggih manggih punye, leh wireless masuk fB lagik.. ;)


p/s : kejamkah aku kalo wat dunno guna ringtone yang sama? Kira, sape pakai dululah kan. Sebab before tu aku guna dulu.. Nasiblah kannnnn..HAHAHAHA



mrs e
Monday, October 12, 2009

Tetap Baca

|
Im coriiiiiiiiiiiii cangat² pada kamu² semua.. [hiks, baru permulaan ayat lagi dah rasa tak best dah ayatnya. Failed SPM ke apa ni dulu..HAHAHAHAHA].

Kebelakangan ni aku mcam diburu waktu lah uols. Masuk² keje, terus bz ngan keje², sedar² dah waktu lunch.

Naik lunch, bz ngan keje lagi..e eh..dah waktu balik lah pulak..sungguh cepat masa berlalu.. MASA ITU EMAS. Ceh, tetiba.

Walaupun aku cakap aku bz, walaupun aku cakap diburu waktu, tapi blog² korang sumeeeeeeeeee; SEMUA kat blog list aku n link aku yang mana ade update entry terbaru memang aku akan TETAP BACA. Sebab aku tak nak ketinggalan cerita² terbaru dari korang semua.

Tapi tulah, aku cuma sempat baca jek. Itupun curi² waktu senggang, bila otak dah jem dah tepu dah tak boleh nak fikir ape dah.

OK, aku tipu.

Sebenarnya, bz ke tak bz ke, blog tetap blog. Baca tetap baca. Mana boleh tak baca uolss.. Macam kehilangan candu lak rasanya. Eh, ade candu ke dalam blog korang.. HAHAHAHA. Aku merepek :D

Komen jek aku tak tinggal. Tak sempat. Sebab nak kena log in dulu sume kannn..

So, korang dun wori eh. Aku tetap ikuti perkembangan korang. [Adakah rakan² aku ni memasing tengah nak berkembang dengan jayanya? Kembangkan badan atau apakah aku pun tak tau..Keh keh keh keh keh.. Aiyokk..merepek sekali lagi. Dush dush dush diri sendiri..]

Kalo korang tak caya aku tetap baca blog korang, boleh la tgk kat Live Activity Feed atau Feedjit bagi sesapa yang ade. Ataupun, korang boleh je cek kat nuffnang under referrer tu sume. N kalo tgk kat tab community tu, mesti ade muka aku kat situ. I bet.



mrs e
Saturday, October 10, 2009

Merasai Akibatnya

|
Tengahari tadi memang cuaca panas terik. Aku lepas makan tengahari berlaukkan ikan goreng, sambal goreng dan sup ayam+sambal kicap. Menikmati makanan ketika semuanya masih panas². Nak lagi hirup² kuah sup tu, perghhhh.. Memang sedap!!

Lepas makan, tekak terasa sangat nak minum ais. Aku memang ade alah sikit minum milo-o-ais buatan sendiri. Tah kenapa, kalau buatan sendiri, nanti aku mesti mengalami sebu perut atau perut meragam rasa tak selesa. Kalo minum kat kedai takde pulak? Felik haku. Tapi disebabkan nafsu punya pasal, aku buat² lupa dan ketepikan itu semua.

Nah, sekarang rasakan. Perut aku dah mula meragam. Janganlah sampai sebu perut aku pula hendaknya. Hermpphhhh...



mrs e
Friday, October 9, 2009

Simpul Biawak

|
Korang selalu ke kena simpul biawak nih? Biasa aku dengar orang yang mengandung jek kan yang selalu kena. Aku pun tak berapa pasti ape punca yang menjadikan seseorang tu boleh kena simpul biawak..Yang aku tau, salah satu sebabnya adalah kekurangan kalsium dalam badan [tolong betulkan aku kalau tak betul ye]

Alkisahnya, pagi tadi waktu nak bangun tido aku boleh pulak terkena simpul biawak. Perghhhh..punyalah sakit yang hamatttttttttttt uols. Sakit tak boleh cakap tuh. Sampai terjerit² aku dibuatnya. Yang lagi bestnya, biasalah kan waktu pagi² tuh mr e suke golek² peluk aku dulu sebelum bangun. Dia boleh pulak ingat aku ok, sedangkan aku ni dah terkedu terkulat² terkejung satu badan macam dah nk terputus urat..Aku apelagi, tepis² lah tangan dia sume yang nk peluk aku tuh. Kalau boleh memang tak nak gerak satu badan, ni kan pulak dia nak peluk aku. Time tu yang aku ingat, aku gerak jek, memang konfemmm urat aku ni putus.. Sakit nye Nauzubillah..Nasiblah ye bangg.. =p

Mr e plak, bila tau aku kena simpul biawak, dia dah menggelabah dah. Terus terjun katil tak tentu arah. Padahal bukan boleh tolong ape pun..HAHAHAHA.. Nak pegang badan aku, aku lak tak kasi. Tu yang dia macam serba tak kena..

Yerla, mana tak menggelabah uols, kalo wife dia neh dah menjerit² mengaduh² dah macam ape dah.. pagi² buta lak tu..

Memang takut sangat nk gerakkan badan, tapi takkan aku nk terkejung macam tu aje kan..So, kasi gerak² kaki aku tu pelan²..Alhamdulillah..lepas tu ok :D

On the way g keje tu, saje borak² kosong ngan mr e

"Abang..aduhhh sakitnya kaki ayang kena simpul biawak neh.. sampai sekarang masih terasa sakitnya..Abang pernah tak kena simpul biawak nih?

"Pernah yanggg.. dulu² abang ade kena gak..Tapi abang kena lagi teruk"

"Iskk..yeke bang.. teruk macamana tu.."

"Abang kena simpul biawak ni, lagi lah teruk sebab ape tau.. Bile abang kena, bukan setakat kaki jek yang tak boleh gerak..Satu badan langsung tak boleh gerak ayang tau.."

"Eh, yeke macam tu bang..ayang rasa kalo simpul biawak ni selalunya mmg kena kat bahagian kaki jek kebanyakannya..Abang boleh pulak satu badan yer..Tak pernah pulak dengar macam tu.."

"Betul yanggg..satu badan tak boleh gerak yang abang kena tu..mata jek yang boleh gerak terkelip²"

"Itu ayang rasa bukan simpul biawak lagi dah namanya bang..Itu dah SIMPUL BUAYA.."

"HAHAHAHAHAHAHAHA"

Terus tergelak besar aku ngan mr e dibuatnya

Adeh..lawak² mr e nih. Tak pernah pun aku dengar orang kena simpul biawak macam tu sekali. Kalau sekali pun nak cong isteri dia ni pun kann.. agak² lah jugakkk..HAHAHAHAHAHA

Tapi kan, nape ek kalo kita kena simpul biawak tu, urat tu nak pulih semula mcm biasa amik masa jugak? Macam aku ni kena pagi tadi, tapi sampai sekarang (malam) masih rasa sengal dan tak selesa kat tempat kena simpul biawak tu..huhu


p/s : Apa kaitan dengan nama 'simpul biawak' sebenarnya? Nampak tak ade connection, kan?


Okeh, boleh ulang² cakap "BUAYA, BIAWAK" laju² sekarang. Aku kata sekarang! hik hik hik hik



mrs e
Thursday, October 8, 2009

Menjengkelkan!

|
Menjengkelkan!

Atau dengan kata lain dalam bahasa omputih nye annoying sangat². Geram aku.

Tah kenapa manusia ni suke meniru? Nampak aku pakai mcm ni, nk tiru jugak. Nampak aku buat gaya gini, punnnnnnnn ko nak tiru jugak? Hellooooooooooooooooooo..agak ko dah kering idea ke nk wat stail sendiri? Atau ko ni memang takde personaliti sendiri? Tau ikut orang aje?

Sumpah annoying. Itu yang aku rasakan.


Cis!



mrs e
Monday, October 5, 2009

Marhaban

|
Masuk hari ke 8 raya, dah start marhaban kat kampung aku. Marhaban ni marhaban org dewasa lelaki n perempuan. Satu malam dalam 4-5 buah umah. Start lepas isya'



Minggu lepas, turn marhaban umah aku. Dapat giliran umah yang ke 3 tuk malam tu. Menu simple² jek, sebab time marhaban ni mmg macam² menu yang tuan rumah buat. Aku balik keje jer, mandi, siap² n menyinsing lengan ke dapur. Aku masuk dapur, wawa lak mandi & bersiap. Amik turn katanya. Kalau sume nak siap serentak kang, sape pulak yang nk handle kat dapur, kan?

 

Ramai gak yang datang ikut marhaban ni. Satu kampung katanyer..Haruss penuh satu rumah ;). Tak macam kenduri, kalau kenduri kat kampung aku ni, biasanya terbahagi 2 jemputannya.. Side aku [beteng], jemput orang beteng. Side belah dalam, jemput orang dalam..gituuuu...Kalau kenduri kahwin tu lain lah kannnn

 

Marhaban kampung aku ni pun, banyak lagunya. Memang berganti² lagu lah setiap rumah. Biar tak boring gitu. Tapi lagu² marhabannye memang sedap², aku sukeeee.. Siap hafal lagi =P

 

Dulu mr e pun tak tau sangat lagu marhaban ni. Itu dulu..Sekarang ni dah terrer dah.. Siap nyanyi² lagi kalau g n balik kerja.. Practice make perfect katanye.. Eceh.

 

Seronok sebenarnya join marhaban ni. Sebab ape? Bukan sume umah dalam satu kampung jiran² kita tu kita sempat pergi kan? Tapi dengan adenya marhaban mcm ni, kita dapat mengeratkan lagi tali silaturrahim sesama jiran..

 


Saling bersalam²an, bermaaf²an.. Dan lagi satu yang seronok, jamuan disajikan pun best².. Ade sate, mee bandung, soto, nasi ayam, n macam² lagilah!..[ini nak marhaban ke nak makan neh?] Dush dush dush dush kat diri sendiri.. Ingat makan jek kejenye yer..



mrs e

Beraya Ke Palong

|
Jangan ade yang kat luar sana wat spekulasi bukan² pasal aku eh.. Asyik² gamba family belah aku je..mana family belah mertua? Bukan aku taknak bergambar dengan family belah mertua, tapi aku maluuuuuu.. Malu nk show off kuarkan kamera aku then snap sana, snap sini sebagai seorang blogger tegar. Tu yang kalo aku balik umah mertua, kamera aku duk diam² aku simpan dalam henbeg aje..

Oppsss..bukan aku je yang malu tawww..tapi MIL aku ni lagiiiiii lah pemalu orangnye.. Kalau tak ye-ye, taknak dia bergambar gitu² ajer. Ni pun dia tak tau kalo aku amik gambar, sume aku buh dalam blog.. Hehehehe ;) Kalau dia tau, harus dia tak nak bergambar agaknye..



Kebetulan wiken ari tu, jumaat malam sabtu aku ade balik umah mertua. Mak mertua aku ajak beraya umah adiknya kat palong ari sabtu. Aku ok jek.. Cadangnye nak gerak awal, pagi dalam pukul 9 gitu. Tapi tertunda sebab jiran MIL meninggal dunia. So, MIL ngan mr e g melawat dulu..

 
aku, ucu, MIL & Farah
nak balik dah masa ni

Sampai Palong dalam jam 2++. Terus masak², makan n lepak². Lama gak lah lepak..cuaca pun mcm mendung aje.. Syok tido!! Hahahaha

 
On the way balik


Lebih kurang 6.30 tu, gerak balik, sebab taknak sampai segamat lewat sangat. Tu pun ade gak menyinggah², ke Jakel n mr e g gunting rambut dulu b4 balik umah..

 



Sampai umah, duduk relax jap minum² air, then aku n mr e gerak balik ke Bukit Gambir




mrs e
Friday, October 2, 2009

Gambar Dari Atas

|
Tah stail ape tah, tapi gambar raya tahun ni anak sedara aku banyak amik angle dari atas. Kejap² snap, kejap² snap. Aku sebagai orang yang MESTI ada dalam setiap gambar, haruslah menyelit sama.

Tapi selalunya mmg muka aku tak terselit langsung pun.. uwaaaa.. sob sob sob.. syiaaaannnn haku. Tak baek oh korang wat cik ma mcm ni.. Penat² jek cik ma lari kat korang, tapi tak masuk gambar pun..

Tak boleh salahkan bebudak tu jugak sebenarnya, ate setiap kali sorang nak snap gamba, semua lari berebut² nak menempek sama. Tu yang muka takleh masuk semua tu.. Atau.. ke kot muka aku ni yang dah lebar macam dulang dah, sebab tu tak dapat masuk kat skrin yang secoet tuh? huhu


haa..korang tengoklah buktinya..
nampak sket jek muka aku..tu pun sipi²

 
takpe..aku snap sendiri jelah
oohh..tapi kenapa muka wawa lak yang banyak enterframe nih.. tak aci ah

 
amik lagi sekali..
haaa.. yang ni aci ;p

 
alamak, yang ni silap angle daaaa

 
korang tgk lah tu..memasing pegang henpon nak amik gamba sendiri..
tau pulak aku nak amik gambar diorang ni diorang tak jadi nak snap yer

 
amik ngan wawa lagilah ;)

 
betul tak cakap aku? pantang orang nak amik gamba je, sume nak menyelit sama
tu yang gambar macam gegar² tuh


amik la lagi sekali untuk tak menghampakan budak yang nak menyelit itu ;p

Aku pun sebenarnya tak berapa pandai nak amik gambar angle dari atas nih.. Snap² asyik tak jadik jek. Ada yang masuk sipi, ade yang tak masuk langsung muka aku. Ni pun dah berapa kali snap n delete dah.. HAHAHA

Takpe, takpe..USAHA TANGGA KEJAYAAN.. wahh poyossss nyer ayat.. Macam lah nk learning ape jek kan.. Ihiks.



mrs e
Thursday, October 1, 2009

Panjang Bulu Mata Palsuku

|
Haaaa.... nak cantik n vouge paepagi raya punye pasal, gigih ko aku n fifi p carik nak beli bulu mata palsu nih. Ni lah pes taim orang kata aku nk pakai bulu mata palsu sendiri. Dulu masa kahwin, mak andam yang pakaikan.. tau² dah jadik aje kann..

So masa kuar p shopping raya ari tu, terus masuk Sasa carik bulu mata palsu. Alah, beli yang memurah aje uolss, bukan nak pakai banyak² kali punnn.. nak pakai pagi raya jek..konon² bior lagi cantik n vouge the vass lah gitu. Tapi tak cantik mana punnn.. Kalau dah muka aku gitu, gitu aje le ghopernye.. Tak berubah ape pun. Eheh.

Ingat senang ke nak pakai? Kalau tak biasa n betul² pro, memang tak cantik bulu mata tu terlekat kat mata. Nak lagi tangan aku yang gegel² nih.. Compang camping dibuatnya..



Setelah berkali² berusaha tanpa jemu, kat gambar tulah hasilnya. Itupun dah mcm ape dah. Ape taknya, gambar tu aku amik lepas episod drama air mata tu berlaku. Dah comot-momot dah jadinya dah mata tu.

Tak bertahan lama pun aku pakai.. sampai kat umah pertama beraya balik dari kubur tu aku dah tanggalkan dah. Dah campur² kena air mata ngan peluh² sume, gam nye pun ade yang dah tak berapa lekat..

Paling lama pakai, wawa lah.. sampai dah balik raya dah tido siap dah bangun tido lagik bulu mata tu tak ditanggal² kan nye.. Mengerdip² aje kelopak mata dia..Eceh.




mrs e

Raya Situ Sana Sini

|
Hari raya ketiga, mmg dah janji nk beraya reramai. Takdelah ramai mana nyer punnn.. family kak yati, aku n mr e, wawa, fifi & mak. Trip beraya kali ni adalah

serom 3 [umah pakcik belah arwah abah] -> air hitam muar [umah mertua kak yati] -> paya redan pagoh [umah mertua abang zaki] -> pagoh bt 23 [umah kak wana+umah mertua kak wana] -> pogoh 2 segamat [umah mertua ai] -> taman yayasan segamat [umah jamil, sepupu aku] -> pemanis 2 segamat [umah pakcik aku]



haaaa.. amek kauuuu.. long journey katanye..berpusing² gitu g beraya. Ape taknye, kuar pagi, balik malam.. huuu..tapi ok lah, dapat dah beraya semua dah

 
aku n wawa

 

konvoi 3 kereta..kereta aku, kak yati n fifi

 
kat uamah mak mon [mertua abg zaki]
aku n baby


 
fifi bershawl hitam gituuu

 
baju mesti sedondon..
baru SEHATI SEJIWA, SEKATI ASAM JAWA..ha ha ha

 
suka jek tau budak ni nak menyelit
tak boleh tgk orang nk beromantika sket..hihi

 
hiks

 
kat umah jamil
makan kuih raya

 
lepak²

 


 
ngan anak² jamil

lawoooo giler umah jamil heh.. 1st time aku sampai umah dia nih..dia ni keje cikgu suami isteri. umur muda setahun dari aku. Tapi dah boleh beli umah n lawoo lak tuh.. Siap dia beli 2 bijik umah lagi.. Tapi yang satu lagi dia sewakan laaa..

Bila lah agaknye aku nk beli n ade umah lawo mcm ni ek? Hiks..

Mintak² dalam 3 tahun ni, aku dapat capai impian aku memiliki umah sendiri..Aminnnn...
:)




mrs e