kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Monday, October 5, 2009

Marhaban

|
Masuk hari ke 8 raya, dah start marhaban kat kampung aku. Marhaban ni marhaban org dewasa lelaki n perempuan. Satu malam dalam 4-5 buah umah. Start lepas isya'



Minggu lepas, turn marhaban umah aku. Dapat giliran umah yang ke 3 tuk malam tu. Menu simple² jek, sebab time marhaban ni mmg macam² menu yang tuan rumah buat. Aku balik keje jer, mandi, siap² n menyinsing lengan ke dapur. Aku masuk dapur, wawa lak mandi & bersiap. Amik turn katanya. Kalau sume nak siap serentak kang, sape pulak yang nk handle kat dapur, kan?

 

Ramai gak yang datang ikut marhaban ni. Satu kampung katanyer..Haruss penuh satu rumah ;). Tak macam kenduri, kalau kenduri kat kampung aku ni, biasanya terbahagi 2 jemputannya.. Side aku [beteng], jemput orang beteng. Side belah dalam, jemput orang dalam..gituuuu...Kalau kenduri kahwin tu lain lah kannnn

 

Marhaban kampung aku ni pun, banyak lagunya. Memang berganti² lagu lah setiap rumah. Biar tak boring gitu. Tapi lagu² marhabannye memang sedap², aku sukeeee.. Siap hafal lagi =P

 

Dulu mr e pun tak tau sangat lagu marhaban ni. Itu dulu..Sekarang ni dah terrer dah.. Siap nyanyi² lagi kalau g n balik kerja.. Practice make perfect katanye.. Eceh.

 

Seronok sebenarnya join marhaban ni. Sebab ape? Bukan sume umah dalam satu kampung jiran² kita tu kita sempat pergi kan? Tapi dengan adenya marhaban mcm ni, kita dapat mengeratkan lagi tali silaturrahim sesama jiran..

 


Saling bersalam²an, bermaaf²an.. Dan lagi satu yang seronok, jamuan disajikan pun best².. Ade sate, mee bandung, soto, nasi ayam, n macam² lagilah!..[ini nak marhaban ke nak makan neh?] Dush dush dush dush kat diri sendiri.. Ingat makan jek kejenye yer..



mrs e

1 comments:

isya said...

jeles arrr ngan shawl naja tu...