kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Wednesday, January 6, 2010

Kehidupan Tak Semudah Yang Disangkakan

|
Dulu, masa aku kecik², aku selalu fikir sesuatu benda tu akan dilalui dengan mudah. Kehidupan seseorang tu akan ikut arus masa, JUST GO WITH THE FLOW..

Bayi → Kanak² → Sekolah Tadika → Sekolah Rendah → Sekolah Menengah → IPT → Bekerja

Lepas tu bertemu pasangan hidup, kahwin & dapat anak.

Kehidupan sebenarnya tak semudah yang disangkakan. Tak semua graduan akan dapat terus pekerjaan lepas tamat belajar. Ada juga yang dapat bekerja, tapi pekerjaan yang dia dapat tak setaraf dengan kelulusan yang dia ada. Kalau tak memilih, dan nak cari pengalaman kerja, aku rasa seseorang tu tak akan kisah kerja ape pun, janji kerja & poket berisi.

Begitu juga dengan jodoh. Ada orang yang dah siap² target nak kahwin pada umur sekian-sekian tahun. Kita yang merancang memang mudah, tapi kalau sampai umur yang di target tu, kita belum bertemu pasangan hidup, takkan lah kita nak main sapu je, betul tak? Ini soal pasangan hidup, bukan macam pilih ikan kat pasar. Boleh main tangkap muat aje, kalau lauk ikan ni takde, cari lauk ikan lain pulak..

Macam aku, selalu dulu² aku tgk kehidupan bagi seorang yang dewasa ni flow nyer amat mudah. Bekerja, bertemu pasangan hidup, berkahwin & dapat anak. Bila dah menjadi dewasa sendiri baru aku tau hitam putih kehidupan, susah senang sesuatu perkara. Bukan semua itu berlaku ikut proses nya dengan mudah. Susah sebenarnya. Hidup tak akan dinamakan suatu kehidupan kalau tak ada dugaan yang mendatang. Ingat senang dan mudah ke nak dapat anak? Dulu; aku fikir kalau orang yang dah berkahwin je pasti tak lama lepas tu dapat anak. Tapi, ianya tak semudah yang aku fikirkan.

Susah ok, bila kita bercakap soal rezeki. Anak itu rezeki pemberian daripada Tuhan. Anugerah yang tak ternilai harganya. Tak dapat dibeli di mana². Kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Kita sebagai hambaNya hanya boleh berusaha, berdoa & bertawakkal sebaik² nya. Allah lebih tau apa yang terbaik untuk diri kita.

Tipulah kalau ada orang yang dah kahwin 4-5 tahun tak tersentuh hati bila dengar orang sekeliling pregnant. Aku cukup menyampah kalau orang itu cakap dia tak terasa apa². Lagi gembira adalah; sebab kawan² dah pregnant. Tolonglah, jangan menipu hati sendiri. Walau apa perkataan pun yang kau luahkan, aku tau jauh di sudut hati ko pasti akan tersentuh juga. Bukan maksud aku tersentuh hati tu sebab jeles ke apa, tapi tersentuh hati mengenangkan diri sendiri belum ada rezeki nak mengandung lagi.

Hurmmm.. Aku rasa entri aku ni dah meleret-leret ke cite lain lah pulak. Sebenarnya aku nak cerita tentang fasa kehidupan manusia. Tu aje. Ok lah, i better stop now..





mrs e

10 comments:

puterikurekure said...

betul tu naja. bukan senang nak tanggung derita camni. ingat senang ke nak control air muka happy bila kawan2 yang kawen dulu dari kite dah dapat baby? happy memangla happy, tapi rasa sedih untuk diri sendiri mengatasi segala2nya.

cam kat ada sorang kawan ofis kite ni kan, dah 6 tahun kawen, takde anak. masa kite beranak, kite inform dia, dia balas sms pendek je. tapi kite tak amek hati. kite tau perasaan dia camne. dalam hati cuma leh berdoa supaya dia cepat2 dapat anak.

:)

kite slalu doakan kawan2 yang punya nasib macam ni. sebab kite pernah rasa. bak kata org puteh, 'been there, done that'. hahahaha~

mrs e said...

puterikurekure;
hanya orang yang pernah mengalami & merasai saja yang tahu bagaimana pedih & peritnya perasaan setiap kali orang bertanya pasal anak.. huhu~ T__________T

sWeEtdARLiNG said...

kecik susah kena belajar, besar susah kena keje... huhuhuhuh

mrs e said...

sweetdarling;
AHAHAHAHAHA.. betul².. dulu time kena pegi sekolah, selalu kata kat mak x sabar nak besar nk g keje. Rasa keje tu macam best aje.. Sebab ape? Sebab tiap² bulan dapat gaji n boleh pakai baju ikut suke..

sekali bila dah besar, baru tau realiti kehidupan, suasana kerja tu sume mcamana, dengan tanggungjawab yang dibebankan..

bila fikir balik, rasa nak jadi kecik semula, boleh pegi sekolah, jumpa kawan².. happy jek sepanjang masa x payah nak fikir masalah & macam² tanggungjawab..

HAHA..

ija said...

apa yg naja cakap tu semua betul...hmmm hidup tak semudah yg kita sangka..

nurulayuni said...

slm..
stuju ngn cikpuan naja..
tk semua menda dlm khiupn kite akan blku or dpt dgn mudahnye kan..
setengah org senang waktu blaja sush waktu nk kerja..setengah org plak senang waktu nk dpt jodh sush waktu nk dptkn ank atau sbliknye..
begitulah kan naja..
walauapapon..kite kena sentiasa bsabr berusaha n redha dgn ketentuan Allah pd kite..
hidup tk selamanye cerah dan tk selamanye mendung...
all da 4 our life..

mrs e said...

nurulayuni;
betul.. kehidupan umpama roda, sekejap kita kat atas, sekejap kita kat bawah..

ape² pun, kita kena tabah mengahrungi dugaan & rintangan dalam kehidupan..

sufiza said...

sy pon mcm naja gak..dh kawin tp lom dikurniakan baby.. sedih sgt bila tgk kawan2 pregnant
tapi semua tu ujian tuk kita
insyaallah ada rezki yang lebih besar tuk kita kemudian hari

mrs e said...

sufiza;
yup..mudah²an kesabaran kita ini akan membuahkan hikmah yang tak terhingga untuk kita hendaknya.. aminnnnn...

Murni Mukhiar said...

Penghasilan yang baik... Betol.. hidup tak semudah yang kita pikirkan.. yang penting kebahagian dalam hidup kita.. jgn lupa follow my blog okay .. :)