kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Monday, April 26, 2010

Mengapa Wanita Sangat Istimewa.

|
Entri sebelum ni, bukan bermaksud aku nak mengutuk kaum lelaki/suami ke apa. Takde niat pun cenggitu. Cuma aku rasa jadi pompuan/isteri ni memang fikiran tak boleh langsung nak lari dari memikirkan kerja-kerja rumah. Apa yang dah dibuat, apa yang belum..

Tak sangka pulak, kawan aku bagi komen sebegini.. Hiks..




Walaupun bukanlah dia nak marah ke apa, tapi teguran tu sedikit sebanyak buat aku serba salah. Aku takut pulak kalau-kalau kaum lelaki/suami baca entri aku tu dengan tafsiran yang lain.

Oke, kat sini aku pastekan emel yang aku dapat dulu..



Mengapa WANITA sangat  Istimewa......



Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...

sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...

tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak sembahyang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping.... alamak..terlupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...

ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..

ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."

"..yelah nak tido la ni..nak sembahyang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..

gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...

bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...

ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....

ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...

ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus... setkan alarm... setkan program kerja besok... pg kul 9.30 ade meeting..

ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...
Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari Mu Tuhan...

papa pun bangun tutup tv...

"...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."

selang seminit  ...dengar suara papa berkeruh...
Dah agak dah....



So?....apa yang peliknya..??



Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Well, women understand women better... Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...








mrs e

3 comments:

puterikurekure said...

tu la kan naja. orang lelaki ni memang slalunya tak pikir apa pengorbanan org pompuan ni. otak diorang tak putus berfikir itu ini, begitu, begini.

ni sejak dok umah ibu, kite rileks sket la. sebab tak yah masak. tapi, masa dok umah sendiri dulu, camtu la ligatnya pale otak kite dok pikir itu tak siap, ini tak settle. haihhhh~

nads said...

hi dear...nad kembali...
xpelah naja...mgkn lain maksud yang diorg fahamkan...
tp yang penting...pengorbanan bersama pasangan adelah sangat penting kan...

mrs e said...

puterikurekure;
betul tu intan, pemikiran kita ni memang berbeza sangat dengan orang lelaki. Selalu kita pikir dalam kepala nak merancang wat sesuatu tu camne kan..

contohnya macam naja nak simpan kasut tu, naja akan set dalam kepala, nak g simpan kasut tu nanti, sekali dengan masa nak jemur towel. amik towel, jemur, baru simpan kasut.. sebab kalau simpan kasut dulu, nanti nak jemur towel nak pegang tangan dah kotor, dah geli.. selalu tu memang camtulah, nak wat ape-ape pun dah set kat minda dulu nak wat cemana-cemana.. hiks :)


nads;
yup, betul.. naja buat post gitu bukanlah cakap lelaki/suami langsung takde mainkan peranan dalam rumahtangga.. naja sendiri selalu mr e tolong wat keje-keje rumah .. :)