kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari.. kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..
puas kita menangis mencari matahari rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita....
pelangi yang indah..
Friday, July 30, 2010

Its Friday.. Yeayyyyy ;)

|
Salam..


Hai darlings darlings sume.. Rasanya dah lama tak mengomel chomel kat sini.. Ghinduuuuuuu :))


Pasal hal semalam tu (entri semalam), lupakanlah.. Saya dah hokkayyy dah... Dah buleh gelak kuwat-kuwat HIHIHAHAHAHA dah.. Dah boleh tersenyum riang.. :D


Bese la kan, sometimes life ade naik turun.. Sama jugak dengan mood seseorang. Kejap ok, kejap moody jek. Biasanya kalau saya berperasaan macam tu, terapi yang paling baik adelah TIDUR. 'Switch Off' sebentar dengan alam sekeliling, dan bila bangun jek dari tidur, InsyaAllah saya ok. Terasa segar n seperti bangun dengan saya yang 'baru'. =))


Hari ni dah jumaat. Terasa cepat betul masa berlalu. Esok saya tak keje kalau ikut kalendar kampeni. Tapi tak bermakna saya berehat rehat jek kat umah esok. Sebab esok malam (malam ahad) umah saya nak wat kenduri arwah. Maka, kena la saya beraksi kat dapur tolong-tolong ape yang patut. Kalau nak harapkan saya yang jadi Master Chef, memang TAK lah kannnn.. HAHAHAHAHA


Gini lah kalau duduk di kampung-kampung, dekat-dekat nak puasa memang suasana nya meriah dengan kenduri. Sana-sini orang wat kenduri. Kadang-kadang tu siap berebut tarikh ngan orang kampung supaya tak bertindan-tindan kenduri satu malam.


Ini pun mak saya dah lama dah cop tarikh kat AJK masjid, siap dah tulis kat whiteboard lagi. Tapi bertindan jugak dengan 2 kenduri kat umah yang lain.. Jadi ade 3 kenduri satu malam kat kampung saya tu.. Phewwww.. Agaknye sume pun nak tunggu weekend nak tunggu anak-anak balik nak wat kenduri. Bayangkan, betapa banyaknye rezeki makanan melimpah ruah dekat-dekat nak pose ni.. Alhamdulillah..


Oh, bagi orang-orang jawa, biasanya kitorang wat NASI AMBANG. Korang tau ke tak? Alah, nasi yang letak dalam dulang pastu ade sayur goreng, mee goreng, serunding, ikan masin dan lauk ayam. Kalau nak lagi best, ade orang yang still letak sume nasi n lauk pauk ni atas daun pisang. Aroma daun pisang tu lagi menambahkan kesedapan time kita makan. Syahduuu jek.. Tapi tak ramai la yang wat camtu sekarang. Mungkin susah kut nak cari daun pisang ataupun diorang takde pokok pisang.. Eheh



*gambar lama*



Erm.. Oklah. Nanti kalau saya rajin, saya amik gambar sume lauk pauk nasi ambang tu satu persatu eh. Selamat berhujung minggu semua ^_^





P/s : sangat sopan kan menggunakan 'saya'? Ok tak kalau tukar perkataan 'aku' kepada 'saya'? (tapi aku ni ikut mood jugak, kejap suka pakai aku, kejap I, kejap saya..) Ihiks










mrs e
Thursday, July 29, 2010

Menahan Rasa

|
Yer, aku sedang MENAHAN RASA sekarang ni.


Aku cuba untuk mengatasi perasaan itu sekarang
Sila jangan tanya mengapa aku begini
Sebarang pertanyaan TIDAK AKAN DILAYAN



p/s : sometimes elok kita kawal perasaan marah/geram/sakit hati/benci dengan sendiri. Sebab tak elok kalau kita bercakap macam-macam ketika perasaan tak menentu. Dikhuatiri lain pulak kata-kata yang terkeluar dari  sepatutnya :))

p/s II : mungkin perasaan ini disebabkan hormon tak menentu yang akan datang tetiap bulan. Mungkin?










mrs e
Tuesday, July 27, 2010

Tako-Tao

|
Lama giler entri ni aku biar jek duk dalam draft. Sampai dah naik berkulat agaknye kalau roti atas meja dibiarkan camni punye lama.. ;)




Again, nak cerita pasal pengaruh blog yang tunjuk-tunjuk gambar makanan pastu aku dah jadik teringin. Selalunya, kat blog peej la yang tunjuk makanan macam-macam. N tako-tao ni pun aku teringin makan dari blog dia la neh.




Sib baik tako-tao ni boleh jek dapat kek jasko nun. Kalau macam meatball ikea tu, maka kena tunggu aku sampai sana baru merasa la jawabnye.. hehe












mrs e
Monday, July 26, 2010

C is For 'Coach'

|
Last 2 weeks, kalau tak silap aku. Dalam awal julai macam tu. Abang zaki ade keje kat US. Stay sana for a week jugaklah..


Then, satu hari tak ingat ari ape, kak cha call aku. Dia cakap Abang Zaki nak belikan sling bag coach untuk kitorang (aku, wawa & fifi). Aku apelagi, excited giler lah dengar camtu kan. Gembira bukan main :D. Alhamdulillah.. Kecik tapak tangan, satu Bukit Gambir aku tadahkan. Hihihi ;p


Well, tak pernah terniat pun nak beli brand coach ni, sebab tau-tau jelah kan harganye yang macamana. Ni dah ade orang nak belikan, memang syukur alhamdulillah lah sangat-sangat :D


Pastu sibuk la asyik online kat web coach tu. Syok gilerrr la kan dapat jugak merasa pakai dari designer handbags neh. Pastu nak lagi best, tak sabar-sabar pulak rasanye nak tunggu abang aku balik. HAHA. Padahal ade berapa ari la lagi dia kena stay kat situ




Bila Abang Zaki dah balik pulak, sibuk jek aku ngan fifi tanye bila diorang nak balik kampung. Almaklumlah, aku kan duk kampung. Maka JAKUN tu ade lebih sket kut.. keh keh keh keh


Jadinya, ari khamis lepas, diorang ade hal nak balik kampung kak cha sekejap, sempat la singgah kat umah.. Wahhh, tak sabar-sabar rasanye nak balik keje. Tapi boleh pulak la time tu keje takleh siap on time. Kena jugak aku stayback > 1 jam.. Huhuhu


Tapi takpe, akhirnya selamat jugak sling bag coach itu sampai ke tangan aku.. Ohhhh.. ku menyintaimu *baca sambil bayangkan tengah feeling-feeling peluk sling bag itewww.. HAHAHAHA


Oh, abang zaki belikan jugak untuk mak aku handbag coach. Untuk akak aku yang sulong n akak aku yang kedua (kak yati n kak wana), abang aku belikan dorang wristlet sorang satu. Untuk kak cha lagilah, siap dapat 2 henbeg ngan purse nya sekali tuuuuu..


Kira memborong jugaklah abang aku kat sana.. Sampaikan SA coach nye kat sana tanye nak wat ape beli banyak-banyak. N abang zaki cakap la, nak beli untuk mak, wife, kakak-kakak & adik-adik. Terus SA tu cakap "i wish i have a brother like u" (ayat lebih kurang) How nice la kan ;)


Terima kasih abang. Terima kasih akak. Semoga bertambah-tambah rezeki kalian.



p/s : pantun 2 kerat untuk abang
terima kasih daun keladi
kalau ade g obersea, belikan lah lagi..
~ hehehehe












mrs e
Sunday, July 25, 2010

Baru Tau :')

|
Tadi g ke BG. Beli barang-barang kering untuk kenduri arwah sabtu minggu depan. Sambil tu beli sekali bahan-bahan tuk masak makan tengahari sebab mr e request nak makan masakan air tangan isteri dia ni. Eheh :')


Dia request daging masak tauchu. Oklah tu kan, senang jek sebab dah tak payah nak masak sayur lain sebab sayur sawi dah masukkan sekali dalam daging tauchu tu. Cuma add on ulam petai n sambal belacan.


Masa nak beli sawi, pilih-pilih sawi ngan mr e. Aku g kat port sawi-sawi, amik je sawi yang aku selalu beli.


Sekali mr e tanya;
"Yang, ayang selalu masak pakai sawi ni eh?"
"Yela, sawi ni lah. Sawi mana lagi.." (dalam hati, takkan aku nak pakai sawi jepun yang pendek-pendek tu lak)
"Ermmm.. yang ni sawi batang hijau.. Ayang selalu masak bukan pakai sawi yang batang putih ke?"
"Entah, ayang selalu guna sawi ni jek. Ade ke sawi yang batang putih?"


Pastu mr e tunjuk la kat aku, ade dekat-dekat situ yang sawi batang putih. Lalu aku pun mengeluarkan sawi batang hijau dan memasukkan sawi batang putih ke bakul belian sambil tersenyum malu.. :")











mrs e
Wednesday, July 21, 2010

Swelling Week

|
Minggu ni minggu bengkak untuk aku ke?


Haihhhh


Ari tu jari manis tangan kiri bengkak sebab tercucuk duri pokok bunga kertas. Kan ari sabtu tu aku mencantas sume tunas-tunas pokok bunga kertas kat laman umah. Dah meliar-liar dah sume. Sampai sekarang masih ade sket lagi bengkak nya. Tapi nasib baik ari ni dah boleh sarung pakai cincin tunang white gold pokong aku tu semula. Kalau 3-4 hari lepas, memang bengkak giler-giler sampaikan nak bengkokkan jari tu pun payah. Takleh langsung. Sampaikan kawan aku tengok dia saspek ade duri yang tertinggal dalam daging tu dan takut bernanah lak nanti. Sib baik la takde ape-ape.


Sejak semalam lak, gusi aku belah kanan bengkak. Mula-mula bengkak je, pastu lama-lama macam melarat pulak. Sampai ke petang, macam dah rasa sengal-sengal nak sakit lebih teruk. Tak boleh jadi, aku amik langkah selamat. Balik keje singgah farmasi, beli ubat. Balik keje pas makan nasi, terus makan ubat n alhamdulillah, rasa sengal tu hilang.


Tapi bengkak tu masih ade. Surut sket lah dari semalam, tapi ari ni macam nak bengkak balik. Padahal dah makan ubat dah tadi pagi lepas sarapan sebelum g keje..


Itulah kan, bak kata pepatah. Sakit datang macam ribut, nak pegi macam semut.. Hurmmm


Oklah, aku nak g kuar makan. Sakit, sakit jugak, bengkak, bengkak jugak. Makan tetap makan. Abih, dah lapar.. Camno? Takkan takmo makan plak?












mrs e
Tuesday, July 20, 2010

Reveal : My Anniversary Gift

|


Inilah dia sebenarnya hadiah annibersari aku yang mr e bagi ari tu sempena ulangtahun perkahwinan kitorang yang ke 3. Hp SE Vivaz. Sangat la sukeeee okeh, sebab aku memang dah aim jek nak beli hp ni dari dulu. Dengan 8.1MP camera n touchscreen, memang sangat menepati citarasa aku..


Untuk specs dia yang lebih lanjut, korang tanyelah encik gugel sendiri. Rasa malas pulak nak taip panjang-panjang tetiba. Dah, itu aje ;Pp












mrs e

Cem Cem Cem

|
Ari tu balik umah MIL mr e ade beli cempedak goreng wat minum petang. Aku sebagai menantu yang baik lagi bersopan santun lembut tutur kata lagi TAK bijaksana (boleh blah la bluwek bluwekk ;p) telah mengkontrol ayu makan 2-3 ulas jek cempedak goreng tu..


E eh, lama dah tak makan, sedap laaaaa. Nak makan banyak, segan la pulak. Nampak nau gelojoh.. Kennot kennot do laik dat. Nanti jatuh status menantu hantu tu ;Pp


Pastu semalam teringin lagi nak makan sebab tak puas makan semalamnye. Ingat nak cari orang yang jual da siap goreng, tapi takde la pulak.. Haihhh..


Letak status kat fb teringin nak makan cem goreng nih. Tup-tup fifi ade komen cakap kat umah ade 5 bijik dia ngan mak aku baru amik. Sebenarnya kat kebun akak aku tu ade jek pokok cempedak. Tapi besa lah, selalu tu agak kemalasan nak pegi. Ni dia dah amik ni memang rezeki aku betul lah kan.




Aku pun sms fifi, tanye ade tak tepung adabi kat umah. Pastu tak lama tu mak aku lak tipon. Emak aku cakap nak buat ape ngan tepung adabi. Goreng cempedak tak payah pakai tepung adabi. HAHA Agak kantoi aku disitu. Nampak nau kurang pengetahuan. Eh, tak. Janganlah nak salahkan aku, cumanya aku agak konpius sikit sebab selalu tu mak aku kalau goreng pisang dia campur jugak sket tepung adabi ngan tepung gandum tu... Nak bagi hasil yang lebih rangup..


Mak aku ade jugak sampaikan berita yang mendukacitakan. 5 biji buah cempedak tu bukannye dah masak. Mak aku amik tu untuk diperam. Iyer-iyer la aku ingat mak aku amik yang dah masak n boleh digoreng terus. Apalah fifi ni. Bagi info tak betul. Nampak nau dia pun tak tau nak membezakan cempedak masak ngan cempedak mentah. Lalu dia pun kantoi disitu... lalalalalala~


Nak tak nak, aku kena la beli cempedak kat kedai buah balik keje tuh. Nampak sangat macam tak berapa patut, sebab kat kebun ade cempedak tapi masih nak beli lagi kat kedai. Mungkin kes aku ni boleh dikecualikan, sebab kalau dah teringin punya pasal, aku akan cari sampai dapat.


Jenuh jugak la mencari, 3 kedai buah yang aku pegi sume jual cempedak mentah. Kena peram dulu 2-3 ari baru masak n boleh digoreng. Buat ape aku beli kalo macam tu, baik aku tunggu yang 5 biji kat umah tu masak aje kalau setakat nak tunggu peram-peram neh.


Tapi alhamdulillah, rezeki aku ade jugak nak makan cempedak semalam. Kedai last yang aku pegi tu, ade satuuuuuuuuuuuuuuuuuu jek buah cempedak yang dah masak. Fuh, nasib baik sungguh. Kalau tak mesti aku terbayang-bayang jek cik cem tu nanti.. Heh


Sampai jek umah, terus goreng. Tralalalala... indahnye dapat makan ape yang diinginkan. Punyelah khusuk dan bersungguh-sungguh aku makan, sampaikan gigi geraham aku pecah...!!!











mrs e
Saturday, July 17, 2010

My New Stuff From Elianto

|
Inilah dia barang-barang yang aku beli kat Elianto ari tu. Niat memula nak beli blusher jek, sebab tu jek yang dah habis. Kebetulan, masa tu tengah ade less kan.. Terus jek la beli. Kalau tak, mesti pikir lapanplohlapan kali dulu. Iyer, aku ni kedekut duhet. Walaupun blusher tu berharga 32.00 ringgit pada harga biasa, tatapppp aku rasakan mahal.. HAHAHAHA.. Lagipun ni dia dah kuar new packaging, rega nye dah jadi RM 32. Kalau tak, yang masa memula aku beli old packaging dulu baru RM 25++ macam tu..






Bila dah masuk outlet dia tu, mulalah mata tengok barang-barang yang lain jugak walaupun dalam hati dah cakap nak beli blusher SAHAJA je tadi. Well, fomfuannnnnnnnnn kannn.. Kalau tak sambil tengok riki-riki benda yang lain memang tak sah. Pastu bila dah terberkenan diri sendiri yang susah.. muahahahaha


Oh, harga blusher neh RM 32, ade less 20% jadi RM 25.60. Eyeshadow tu pulak harganye RM 18, less 50% jadi RM 9. Aku amik yang dwi kaler, pepel ngan pink. Kalau nak beli yang satu kaler pun ade jugak. Dan last sekali liquid eyeliner tu reganye RM 22, less 20% jugak jadi RM 17.60..


Suka plak aku ngan eyeliner dia neh. Dah le senang pakai, pastu senang lak nak tanggalkan. Dia tak macam pencil eyeliner tu yang kengkadang bila kita cuci muka jek terus hitam-hitam bawah mata...


So sesapa yang dah kehabisan mekap tu boleh lah g ke Elianto kalau berkenan. Ke korang pakai barang-barang yang lagi branded daripada Elianto neh? ;)









mrs e
Friday, July 16, 2010

Sepasang Kasut Itu..

|

Sepasang Kasut Itu.., originally uploaded by mrshandri.



...Hanyalah kasut ******!!! HAHAHAHA :D Sape dapat teka perkataan yang aku * kan tu, memang pandai ah dia. Aku tabik spring dulu 'toink toink' :Pp







mrs e

My Tools

|

My Tools, originally uploaded by mrshandri.


Inilah yang aku gunakan sehari-hari. (Sebenarnya nak cubatrytest macro-focus punyer function kat dalam hp aku neh. Eheh)




mrs e
Thursday, July 15, 2010

Megi Kasih Sayang ;P

|

Megi Kasih Sayang ;P, originally uploaded by mrshandri.


Tak ingat malam ape, tp dalam minggu ni jugak kot. Mr e mintak aku masakkan dia megi tumis. Selalunya aku suka letak telur (jangan sampai kuning nye masak sangat), cili api (letak banyak banyak bagi terangkat), sawi, fishcake & ayam sket.. Perghhh.. Memang marbelessss ah makan kalo sume bahan-bahan tu ade...




Tapi malam ari tu takde fishcake n ayam. Jadik la yer bangggg... Yang penting megi tu dimasak dengan penuh kasih sayang. Sebab tu aku namakan 'megi kasih sayang'. Eceh ;Pp



mrs e
Wednesday, July 14, 2010

Tak Menentu

|
Tak menentu betul perasaan aku malam tadi.. Bikin guwe saspen ajer.. Ok citer dia macam ni



Semalam, macam biasa aku balik keje dulu. Sekarang ni cukup time jek aku balik. Tak kuasa aku nak berlama-lama. Ntah macam kena simptom ape tah, abis jek waktu keje, mesti aku rasa pening kepala sakit kepala sume kalo stay lagi buat keje. Nampak nau pemalashhh nak buat keje lebih masa (ot).. Heeeee~ =)



Mr e memang selalu balik lambat, sebab dia incharge untuk kastemer Samsung, tu yang leceh sket. Sentiasa nak kena follow up status. N semalam, dia kena ke Samsung lak ngan membe keje yang lain. Ade la satu keta penuh diaorang pegi..



Aku sampai umah 6.20 camtu, mr e call cakap dia nak gerak. Aku pun cakap la hati-hati babai-babai sume.



Then, pukul 9.58 malam tuh dia call lagi. Cakap dah sampai kilang n nak balik kejap lagi. Aku pun cakap la hati-hati (sekali lagi.. eheh)



Perjalanan dari kilang ke umah aku amik masa dalam 20 minit. Paling lambat pun ½ jam. Aku bajet mestilah mr e sampai umah dalam kul 10.30 camtu. So aku pun tunggulah dia lam bilik sambil ngadap lappy. Aku tak berani nak tunggu kat dapo sorang-sorang sebab yang lain sume da tido. Ishhh.. boleh tahan penakut jugak aku ni rupanya..



Tunggu punya tunggu, aku dah tak tahan mengantuk daaa.. Aku tutup lappy n baring atas katil sambil tunggu mr e. Tau-tau aku dah terlelap dan bila tengok jam, dah dekat pukul sebelas. Terus seriauuuuuuuu jek hati aku sebab dah sepatutnya mr e sampai kenapa tak sampai lagi ni.. Iskk



ini worang sudah bikin guwe risauuuuuu



Aku try tipon, tak angkat. Tipon lagi, tak angkat. Tipon lagi, tak angkat jugak. Tipon lagi, pun tak angkat jugak. Wahhh.. kegusaran hati aku dah makin bertambah tahap maksima nih. Daripada aku mengantuk, terus tak mengantuk! Sape yang tak sayang somi weyyyyyy....



Mula la bermacam-macam yang masuk dalam fikiran aku. Tayar motor bocor ke? Sesuatu terjadi ke? Da le dia jadik rider jek sejak 2 menjak neh.. Ishhh, simpang malaikat 44..





Risau




Gusar




Gundah




Last-last kul 11.30 aku dengar bunyi motor masuk laman rumah.. Phewwwwwwwwwwww.. dia punya lega, takleh cakap ah. Lega dalam hati tu punyalah lega macam ko lepaskan sesuatu yang penuh sendat sarat sume dalam satu bekas sampai bekas tu kosong.. Betul-betul lega!!



Terus aku laju-laju p turun dapo n bukak pintu. Tengok jek muka dia, lagiiiiiiiiiiiiiii lah terasa macam kena siram air sejuk batu hati aku neh.. Nyaman jek.. HAHAHAHAHA



Terus aku tanya dia bertubi-tubi n bebel-bebel semua. Bukanlah nak bebel ape pun, tapi tanye kat dia pesal lambat n tak puas hati sebab dia buat aku risau sume *well, biasaklah pompuan.. harus bebel-bebel sket tapi hati ada sayang woooo..



Rupa-rupanya, mr e kuar memang lambat dari kilang sebab dia nak konvoi sekali ngan budak yang nak balik umah jugak. Hampeh jek tawww



Penat haku merisau-risau tahap gaban kesatria baja hitam tadi. Hiks :)





P/s : Sekarang ni aku pun tengah merisau jugak. Aku baru jek nak apply keje, tapi hati dah berdebar-debar tak bleh blah. Tibe-tibe risau tak menentu. Tahapehape jek kan?










mrs e
Tuesday, July 13, 2010

Awas - Panggilan Misteri Kad Kredit Untuk Menipu

|
Seorang rakan dengan nada cemas, menelefon saya meminta bantuan masalah yang dihadapinya.

Semuanya gara-gara kad kredit...

Begini kesnya:

Rakan ini mempunyai kad kredit yang dikeluarkan oleh Bank A dengan had kredit kurang dari RM10,000.

Pada suatu hari, dia menerima panggilan telefon dari seseorang yang saya kategorikan sebagai penjenayah.

Penjenayah 1 - Encik, saya dari Bank B, ingin meminta pengesahan mengenai pembelian barangan menggunakan kad kredit encik ini.

Rakan -  Pembelian barang? Saya tidak membeli apa-apa barang. Kad kredit ada pada saya.

Penjenayah 1- Kami sedang menunggu kelulusan encik untuk 'approve' penggunaan kad kredit ini. Had limit encik sudah melebihi, sebab itu kami menelefon untuk kepastian.

Rakan - Apa yang saya beli? Saya tidak pernah ada kad kredit dari Bank B.

Penjenayah 1 - Maaf, tapi kad kredit encik ini 'Gold Card', had limit dah melebihi RM20,000. Baru tadi ada satu lagi transaksi RM5000. Itu dah diluluskan.

Rakan - Macamana boleh berlaku ? Di mana transaksi itu berlaku?

Penjenayah 1- Di KLIA. Kalau macam tu, kad kredit encik mungkin telah dipalsukan. Kami perlukan maklumat lanjut untuk membantu encik.

Rakan - Saya kena buat laporan polis dan Bank Negara.Ada orang salahgunakan maklumat diri saya.

Penjenayah 1- Ok, encik jangan bimbang. Saya akan sambungkan encik dengan pegawai di Bank Negara untuk membantu encik.

Panggilan diletakkan dalam 'on-hold' dan beberapa saat kemudian, kedengaran satu suara.

Penjenayah 2 - Saya Penjenayah 2 dari Bank Negara. Ok, encik jangan risau. Kami akan pantau keadaan ini, tetapi encik jangan buat apa-apa laporan polis lagi. Tunggu dalam tempoh 3 hari.

Rakan - Kenapa tak boleh buat laporan polis?

Penjenayah 2 - Oh, itu prosedur kami, kerana kami tidak mahu penjenayah lari atau tahu dia sedang dikesan. Untuk itu, kami perlukan butiran encik seperti nama penuh, alamat, maklumat kad kredit dan butiran lain.

Oleh kerana cemas, panik dan risau, maka tanpa teragak-agak, rakan itu memberikan butiran seperti yang diminta. Maka bocorlah berbagai maklumat yang tak sepatutnya kepada orang yang tak dikenali.

Sebaik menceritakan keadaan itu kepada saya, saya meminta dia melaporkan kepada polis kerana panggilan itu adalah penipuan semata-mata untuk mendapatkan maklumat untuk mereka palsukan kad kreditnya atau tujuan lain.

Panduan :

1. Panggilan kononnya dari bank untuk meminta kepastian penggunaan kad kredit itu sendiri sudah terang-terang penipuan. Lojiknya ialah - pernahkah ketika anda gunakan kad kredit, tiba-tiba pihak bank telefon anda sendiri untuk mengesahkannya sedangkan anda tiadapun kad kredit dari Bank B itu.

2. Taktik penjenayah bahawa kad anda konon telah dipalsukan, berjaya membuatkan anda panik dan seolah-olah menyerah diri kepada Bank untuk membantu.

3. Begitu mudah Bank menyambungkan panggilan ke Bank Negara adalah merupakan satu lawak jenaka yang sepatutnya anda telah menyedari anda sedang ditipu.

4. Tempoh 3 hari supaya tidak membuat laporan polis, adalah juga lawak yang sepatutnya anda ambil serius. Sebenarnya, dalam tempoh 3 hari itulah akaun anda akan dikerjakan mereka.

5. Taktik ini sama seperti email scam , cuma bezanya, ia menggunakan telefon.

6.Menurut rakan saya, dia baru sahaja mendaftarkan nombor telefon barunya tidak sampai sebulan dengan sebuah syarikat telco, dan tiada siapa yang tahu nombor telefon itu. Dia pelik, bagaimana 'Bank' tahu nombor telefon itu sedangkan dia tidak pernah catat atau hebahkan nombor itu kepada sesiapa atau mana-mana pihak.

7. Anda tidak akan dapat menghubungi nombor yang membuat panggilan ke telefon bimbit anda kerana penjenayah menggunaakan 'private number' atau nombor yang tidak akan dapat anda dail semula. --



P/s : Aku dapat info ni daripada emel dan aku rasa ianya penting untuk dikongsikan demi peringatan untuk kita semua









mrs e
Monday, July 12, 2010

Kejap Je Dah Nak Pose

|
Balik keje tadi
Masuk-masuk umah je terus terdengar iklan kurma Yusof Taiyoob

Iskk.. dah le perut tengah keroncong
Terus feeling-feeling bulan pose

Ramadhan akan datang lagi
Suke sangat suasana bulan ramadhan
Tapi ade jugak suasana tu yang menyebabkan aku teringat kenangan-kenangan lalu *tsk tsk
Terutamanya bila teringatkan ramadhan terakhir kami dengan arwah abah
Sungguh tak akan ku lupa

Setiap kali ramadhan datang
Setiap kali tulah semua memori terimbas di layar mata
Haihhhh~~

Tak mo ah sedih sedih
Semoga arwah abah ditempatkan di Jannah Nya
Aminnnn..










mrs e

Hectic Sunday

|
Hai lalingsss.. ape macam? Cukup rest tak berwiken-wiken semalam? Ai pat coti sehari jeks taw, sebab sabtu tu kan keroje.. *sobs*


Tak puas rasanya berwiken bila hari ahad pun hectic gile ke sana ke mari.. Uhuh.


Sebenonya semalam kan ade kenduri kawen kat kampung ai, so plan nyer memang nak ke kenduri kawin jek lah petang tuh. Mr e pulak memang start dari malam ahad tuh da g rewang gotong royong tolong masak-masak potong daging sume. Sampai pukul 3 pagi baru balik ko! Alahaiiiii.. menantu sapaaaaaa la tuh.. Ececececeh ;)


Sekali tibe-tibe pagi ahad tu, fifi mengadesss pulak ajak kuar ke JJBM. Konon nak cari jam baru katanya. Memula ai ngan wawa macam, ermmm.. nak pegi ke tak ek.. Tapi cam dah lama jugak kan tak hang out bertiga jek togeder-geder...


Dalam kul 10++ baru gerak dari umah. Sampai jek sana, terus la serbu kedai-kedai jual jam sume. Tapi bila ade yang berkenan, harganya pulak tak berkenan. Bila harganya fifi berkenan, design nyer pulak dah design lama.. HAHA. Last-last, tak beli jugak kesudahannya..


Ai sempat jugak masuk ke Elianto. Katanya tengah ade sales kannnn.. Haruss la ai top-up balik barangan-barangan mekap yang dah nak kehabisan stok tuh. Memang puas hati la jugak tengokkan rega-reganya after less.. Eyeshadow pun ade yang harganya serendah RM 7 taw.. Huiiii.. bestttt :D


Pas ronda-ronda, terus kitorang balik. Takleh lambat-lambat. Sebab dah janji ngan mak ai nak p jugak kenduri kawin tu no matter what. Kalau kitorang lambat sampai n tak sempat pegi kang, harus kena marah ngan mak ai. Katanya pun yang wat kenduri kawin tu jiran. Takkan la tak pegi pulak kannnn..


Beli jugak Tako-tao sebelum kuar JJBM. Nak makan dalam keta. Nak tunggu makan nasi minyak kat tempat panten, kul bape lak nanti kan baru makan. Pastu sempat gak pusing ke Dataran Pahlawan sebab nak tapaww Big Apple. Rindu pulak rasanya sebab dah lama tak makan.. Hihi


Sampai jek umah dah pukul 2. Terus kelam kelibut kitorang iron baju sume. Kalau boleh nak sampai tempat panten sebelum panten berarak. Dengan tak mandinyer sume (*syhhhh.. rahsia tauuuu.. ahah) kira HALAL jelah. Terus jek tukar baju. Mekap pun tak sempat nak tacap.. HAHAHAHA..


Dah cecepat setangkas kilat tuh, tak sempat jugak nak catch up sampai sana sebelum pengantin berarak. Betul-betul kitorang tengah nak sarung baju, pengantin pun dah start berarak.. Cisss~~


Lepak-lepak jap, tengok sana sini jemputan yang datang sume, lepas makan nasi minyak kitorang pun balik umah.. Adehhh.. penatnya terkejar-kejar neh. Balik umah pulak, da ade keje yang menanti. Baju yang dah dibasuh sebelum kuar tadi, nak kena sidai pulak. Kang kalo tidak bau busyuk mashammmmmm.. eheh


Malam lak, pas wawa balik semenyih, ai ikut fifi kuar isi minyak kat BG. Balik tu tengok-tengok mr e dah tertido.. Alahaiiii.. penattt yerrr.. Dan malam tadi kitorang pun sume tido cepat. Kul 10.30 sume dah masuk bilik memasing nak Zzzzz.. Memang tido lena penuh senyuman betul. Dah le hujan pulak tu.. Syokkk nyerr tido.. Tapi dalam sedap-sedap tido tu ai sempat mimpi hantu agagagagagaga.. Mr e siap kejutkan lagi sebab ai tido macam orang mengigau.. Sebenarnya bukan mengigau, tapi masa tu tengah baca ayat kursi tapi tak lepas. Bila pagi ni ingatkan balik apa yang ai mimpi pasal hantu malam tadi, langsung takleh ingat. Pelik.


Kitorang tau juara WC pun tadi pagi bila tgk MHI. Spain yang menang kan? Aha, ketinggalan zaman btol ai nih ;Pp


Aktiviti sepanjang hari semalam memang langsung takde gambar. Nama pun terkejar-kejar kan. Memang tak ingat langsung nak amik gambar ke hape...




P/s : Pernah tak korang rasa dalam hati berbunga-bunga? Macam dalam hati ada taman, tapi tak tau ape sebabnya..









mrs e
Saturday, July 10, 2010

Berbaju Kurung Di Hari Sabtu Bekerja

|
Aku memang jarangggggggggggg sangat-sangat pakai baju kurung kalau ari sabtu bekerja gini. Rasanya, kalau sabtu bekerja, mood nak kerja pun dah kurenggg.. Dah wiken mood. So, g keje pun mood santai-santai jek.


Bukan aku je, tapi semorang.. Eheh.


Selalunya aku lebih suke pakai t-shirt ngan jeans jek. Lebih ringkas. Lagipun, dah malas nak menggosok baju beria-ia mood dah hujung-hujung gini ;P


Tapi, ari ni aku berbaju kurung oke :). Gigih tuuuuu iron baju memalam lagi, sebab selalunya aku iron baju pagi-pagi jek. Ini semua disebabkan ari ni ade budak satu dept aku ni kahwin. Cadangnya kitorang beramai-ramai nak g la ke rumah dia nak memeriahkan majlis


Kebiasaannya, kalau ade kenduri kahwin ari sabtu bekerja jelah aku pakai baju kurung. Kalau tak, kem salammmmmmm.. Ahahahahaha :D


Ermm.. tapi aku tengah berfikir-fikir ni, samada nak g ngan geng-geng fomfuan ke atau nak g ngan en somi ku itu.. Rasa nak join geng fomfuan, tapi dalam pada masa yang sama nak g sama-sama ngan my roommate tuh.. Camne ek?


Cakap pasal insan kesayangan hamba tu, ari ni dia pakai t-shirt baruuuu.. Ngan seluar pun suar yang baruuuu.. Tak menahan tauuu.. Cam dia lak punye keje kawen.. Ahaks. Tak sempat-sempat nak merasmikan. Ingatkan nak pakai t-shirt dia tu ngan blaus aku sesama buat pertama kalinya, sebab ingatkan nak pakai kedondong.. Eh, salah. Sedondon :) Tapi dah nak pakai, pakai jelah yanggggggg.. ♥


Jap jek dah habis seminggu kan? Cepat betul masa berlalu sekarang. Dulu-dulu aku ade dengar orang cakap, kalau makin lama kita rasa masa tu berjalan makin singkat, makin cepat la nak kiamat. Betul ke ek? Iskkk.. kalau betul, tatootttttttttttttttttttt lah.. Banyak amalan belum sempurna dan diperbaiki lagi ni.. *tsk


Oh, ari ni fifi nak g sopping ke jasko. Vavavavava, seronottttnyaaaaaa... I like.. HEHE. Tapi disebabkan PA nyer (lantik sendiri) ni keje, maka tak dapeklah aku nak turut serta.. Huhuhu


Tak taulah samada mak ngan wawa pun g sekali ke tak Jasko tu. BFF mak aku si wawa tu balik malam tadi. Balik naik keta Abang Zaki yang sylphy tu okeh! Lalalalala.. Kalau aku lah yang bawak, mau ketaq kaki lutut dari Semenyih sampai umah gaknye. Ahhahaha..


Iskkk.. banyak nyer aku merepek lari dari topik neh. Gonna stop now.
Have a great weekend darlings!
:D










mrs e
Friday, July 9, 2010

Celoteh Cik Puan

|
Eceh.. tak menahannnnn.. Nak jugak letak title 'Cik Puan' tu.. ahahahaha.. dush dush dush kat diri sendiri.. bluwekkk.. hehe.. Ala korang.. bagi le can kat aku kannnn.. hiks ;)


Urmmm.. kejap. Tadi rasa macam banyak sangat nak berceloteh, tapi bila nak taip macam takde idea lak.


...


....



Iskkk, tak ingatlah nak celoteh ape tadi. Kita celoteh-celoteh santai jela yer.. :P


2-3 ari ni kan, aku rasa nikmat sangat tido waktu malam. Siap mengantuk tak nak bangun lagi tuh bila alarm dah berbunyi. Rasa nak sambung tido jek lagi kalau boleh.


Dah lama tak rasa nikmat tido macam ni. Selalu tu, rasa cam besa-besa jek. Macam, asyik-asyik terjaga n tengok jam dah pukul berapa. Pastu terjaga lak tengah malam nak terkucil semua. Kengkadang tu aku rasa bantal macam tak best lah, katil tak selesalah, sume-sumelah. Tapi ni tak okeyyyy.. Rasa syokk je tido sepanjang malam tu.. Lena betul. Aduhhh.. syoknyeee kalau dapat tido lagik neh.. hehe


Ari tu, abang Zaki n Kak Cha  dah ajak dah p KL makan meatball Ikea yang shedap bangettt katanya tuh. (ni kes diorang baca blog aku tingin makan meatball Ikea la tuuu) Pastu sebenarnya fifi pun dah merancang-rancang nk turun KL nak shopping-shopping raya neh. Tapi available date cume ade 24 haribulan nih jek. Sebab 11 haribulan ni ade kenduri kahwin kat kampung aku. Jiran pulak tu. So, takleh.


17 haribulan lak, mr e ajak balik kampung umah MIL. Da takleh nak ke KL.


31 haribulan pulak, mak aku nak wat kenduri arwah. Biasanya sebelum puasa, memang orang kampung sume wat kenduri ni. Kenduri 'punggahan' bak kata orang jawa. So, takleh jugak.


7 haribulan depan lak, macam dah dekat sangat nak pose. Fifi taknak. Lagipun, 7 haribulan tu sabtu aku bekerja.


Sekarang ni aku yang dalam dilema samada nak pegi ke tak 24 haribulan tu ek. Sebab 24 haribulan tu, pun sabtu aku keje. Kalau nak pegi, dah nak kena mintak cuti lagi. Cuti dah le tinggal bape ari je nih nak sampaikan hujung tahun. Semalam lak dah ½ day (fifi, sila bayar ½ day aku okeh ;Pp). Ngan nak mintak cuti sambung tuk ari raya lak nanti.. Huhuhuhu. Habis terusss cuti haku.. *sob sob


Tu belum lagi kalau jadi nak cuti-cuti mesia lagi sekali hujung tahun ni. Abih camno?










mrs e

Saya Tahu Memandu

|


P/s : Snap-snap dilakukan ketika kereta tak bergerak yerr..





mrs e
Tuesday, July 6, 2010

One Happy Family ^_^

|

Ade nampak macam keluarga bahagia tak?
Ahahhahahaha
Yerla, tu aku pinjam kejap Nur Rania Irdina tuh


Tapi gini la agaknye ek kalau aku dah ade anak nanti
Amik gambar bertiga
Eeiiiiiiiiiiiiiiiiii... syoknya!
Tak sabar nak tunggu saat itu
*Hoping & Praying*







I still believe
Someday you & me
Will have our own children
And complete our l♥ve happy family
-mrs e-

Saturday, July 3, 2010

Berbelah Bahagi

|
Aku betul-betul dalam dilema. Rasa hati nakkkkkkkkkkkkkkkkk sangat sambung belajar. Untuk masa depan diri & keluarga.


Tapi, biasalah. Korang pun tau, selalunya faktor kewangan yang jadi masalah.


Ermm.. banyak kebaikan dan kelebihan sebenarnya kalau aku sambung belajar ni. Lagipun, takkanlah aku nak sepanjang masa keje kat tempat keje sekarang kan? Sekurang-kurangnya, kalau aku sambung belajar, aku dah bertambah lagi kelulusan dan tingkatkan sket kelulusan aku daripada apa yang aku ada sekarang ni. Dan mungkin, untuk dapatkan pekerjaan lain setaraf dengan kelulusan yang aku ade tu nanti lebih cerah.


Hati memang kuat nak sambung belajar.


Mungkinkah ini masanye aku untuk ikut pepatah peribahasa "berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian"?



*praying from deepest of my heart







mrs e
Friday, July 2, 2010

Mengomel Chomel~

|
Salam Jumaat, penghulu segala hari ;)


Ishhh.. terasa kejap pulak jek kan dah ari jumaat? Padahal ari senin ari tu, duk lah kata dalam hati, bileeee lah nak hari jumaat. Sebab tak sabar nak tunggu hari sabtu. Boleh sambung tido.. Tehehehehe.. Minggu ni kan minggu pendek aku bekerja, sebab minggu lepas dah minggu panjang. Tu yang boleh sambung tido ari esok.. hehe. Oh, sape tak faham, minggu pendek - ari sabtu tak keje, minggu panjang - ari sabtu bekerja.. Get it? ;Pp


But, unfortunately, esok aku kena keje.. *sob sob :'(


Sebenarnya, kalau sabtu tak bekerja pun, akan ade orang yang standby masuk takut-takut ade hal yang berlaku. Dan aku memang tak pernah masuk pun. Kalau ade pun, amatlah jaraangggggggg-jaraaaanggggggg sekali. Boleh dikira beb! Tapi disebabkan orang yang selalu standby tu coti-coti mesia (nak ke Afrika tengok WC katanya, yang membuatkan aku ngan my colleagues gelak tak hengat terbahak-bahak; tak cukup cuti tahun siap apply unpaid leave tu... HAHAHA dia gurau aje sebenarnye ;p) so, terpaksa la aku datang jugak esok..


Adehhhh.. sangat la malas okeh!!


Bukan ape, kalau sabtu tak keje, time ni la aku suke melakukan aktiviti-aktiviti extra yang selalu tak sempat nak buat bile balik keje. Contohnya, tukar cadar n basuh cadar, basuh kain telekung (yang kat opis ngan yang kat umah), mop lantai bilik, sapu sampah kat laman, trim pokok-pokok bunga (oh, yang ini dah lama gilerrr dah tak buat, sampaikan dah naik semak dah.. huhu) n whatsoeva la kan..


Hurmmm.. tapi nak wat cemana, nak tak nak kena la jugak datang. Haihhhhh~


Oh, malam tadi mr e tido cuma bape jam aje. Ade lah dalam ½ jam camtu. Itupun dari kul 6.30++ sampai kul 7 pagi jek. Malam tadi dia cuma sempat balik mandi n makan kejap, itupun dalam setengah jam kat umah terus g keje balik semula. Dia kena stayback kat kilang dari malam membawak ke pagi.. Syiannnn my hubby, tentu dia letih tak hengat. Tapi apakan daya, ini semua gara-gara ade external monthly inventory, terpaksa laaa jugakkk kan.. Kalau tak, sape yang nak buat.. Nak enter data tu sume? Huhuhuhu. Pagi tadi, mr e sampai umah kul 6++ pagi, siap solat sume terus dia baring. Tu yang sempat lah jugak lelapkan mata kejap. But then, terus bangun mandi n bersiap-siap g keje.


Yang tak syoknye, akulah, kena tido shoyang-shoyang.. Uwaaaaa... Dah le malam jemahat.. Aiseh... rosak program nak dapatkan baby N atau baby H cenggini.. Tapi tak kesah punnnnn.. sebab aku tengah kejepunan lah.. ahahahahahaha..


Ermm.. weekend ni rasa macam nak masak mee sup lah. Dah lama nak buat, tapi weekend asyik ade program jek. Tak menyempat nak mengkecahkan dapur..HAHA. Teringat-ingat aku makan mee sup aku yang sedap tu (ceh, masuk bakul tekan lif sendiri ;Pp) dimakan panas-panas dengan lada potong taruh kicap. Trallallaaaa.. Marvelesssss.. Tapi, untuk dapatkan rasa mee sup yang terhebat tu, bahan-bahannye kena jugak hebat (kena banyak la bahan campak dalam tu). Nak dapatkan bahan yang hebat tu yang ade masalah sket ni. Duhet dah la tinggal hujung-hujung nyawa neh. Nak gaji, kena tunggu minggu depan lak. Takkan nak kena p korek tabung syiling aku kut? Muahahahahahahaha :D


Tengoklah nanti cemana. Kalau jadik aku masak ahad ni, nanti aku tempek sini. Okaylah semua, Selamat Berhujung Minggu..!! Daaaaa










mrs e